9. dec, 2018

Regeringscirkus, Grazia Deledda, Moberg och Greta, Svälten, Braås, nobelpristagare

Halv sju söndag morgon. Läser ifatt några tidningar. Dagens ETC fredag 7/1. Johan Ehrenbergs ledare: ”Gå i opposition”. ”Hur svårt kan det vara att förstå att 40 % röstade rödgrönt och 60 % röstade blåbrunt?” Ehrenberg menar att det inte går att komma framåt med angelägna reformer genom att driva borgerlig politik. Därför ska socialdemokraterna gå i opposition, för att organisera, bygga nytt underifrån – allt för att rädda världen, vilket han anser fullt möjligt. 84 dagars ”regeringsförhandlingar” (nu är det 86) och ”mediacirkus” om det vi visste före valet… Känns bra med annan vinkel än de borgerliga ledarskribenternas. Ingen ond vilja i att försöka hålla SD utanför påverkan, men kanske leder cirkusen åt motsatt håll? Det kommer nya val. Vad händer då om en S-ledd regering med stöd av C genomfört marknadshyror, försämrat arbetsrätten, fortsatt ta ut vinster ur välfärden… Tänkvärt. Hoppas bara Dagens ETC orkar överleva ekonomiskt.

I SvD lördag 6/12 finns en helsida om ”Nobelpristagaren som glömdes bort lite för fort”: Grazia Deledda. Hon fick som andra kvinna i världen nobelpriset i litteratur och kom till Sverige för att hämta det 1927. Hon var från det inre av Sardinien, fyraårig folkskola, hade egentligen allt emot sig. Men lyckades! Läs gärna och notera hur hon blivit behandlad genom åren, av sina italienska kollegor. Redan 1951 utesluts hon från listan på de ”värdiga” nobelpristagarna.

1995 reste maken L och jag till Sardinien, en av de bästa och intressantaste resorna vi själva komponerade. I förberedelserna upptäckte vi Grazia Deledda, lånade en bok av henne (fanns i magasinet på biblioteket), läste och sökte upp hennes hem på Sardinien. 2017 var jag återigen på Sardinien med en av döttrarna. På en utflykt på inre landsbygden berättar invånarna att de har en nobelpristagare i bygden, att de både läser och hyllar henne. Så läser jag i artikeln i SvD av Cecilia Schwartz, docent i italienska vid Stockholms universitet, om hur hon, Deledda,  är på väg mot en ny renässans. Bl a är hon med i en ny pocketserie med 14 nobelpristagande kvinnor (ja, det torde vara alla) i litteratur.

På tal om litteratur. Vet väldigt mycket om Vilhelm Moberg efter att ha läst Jens Liljestrands bok. Fick tyvärr inte Augustpriset men ”Svälten” är säkert också värd priset! Ska läsa den i julhelgen, av Magnus Västerbro. Det enda jag frågar mig efter ”Mannen i skogen” är hur ser hustrun Gretas liv ut? Finns något skrivet om henne? Skrev hon själv? Liljestrand nämner henne i meningar som ”äktenskapet knakade i fogarna”. Inte alls konstigt med tanke på Mobergs nära relationer till andra kvinnor. Men hur löste Greta sitt liv?

Gårdagen blev avkoppling. Hade äntligen blivit kvitt det mesta onda i huvudet och körde till Braås och auktion på morgonen för att kolla grejerna – ska ses irl, nätet är inte samma sak. En av döttrarna dök upp och vi bänkade oss och satt i salen några timmar. Går att bjuda via nätet, per telefon och i salen. Jag lyckades som vanligt nosa upp några intressanta saker men som vanligt fann jag mig överbjuden innan jag ens hade börjat. Det har ju gått att bjuda på nätet en vecka ungefär. Firman verkar ha allmoge som nisch, extra roligt, tycker jag. Kom över ett syskrin, originalmålat och daterat 1801, märkt D?D, DJD, tror jag. Kan vara Dorotea Jönsdotter? Vild gissning. Dorotea inget vanligt namn i landsbygdens arbetarklass vad jag vet. Skrinet är ett enkelt träskrin, välbevarat men självfallet finns lite skavanker efter mer än 200 års liv. Tycker om att fantisera kring riktigt gamla saker. Vad har de varit med om?

Ska idag ha adventsfika (knytis) här hemma för åtta – tio personer. Nu röja och ordna. Regnat mycket, över 20 mm de senaste dygnen. Ska kolla vattenståndet i sjön när det ljusnat.

Carin Högstedt

181209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se