5. dec, 2018

Slutdejtat med kommunstyrelsen, på väg in i omsorgsnämnden, vattenskotrar och forskningsmotion

Så har det gått några dagar igen utan att jag orkat/hunnit med något skrivande. Blev akut sjuk i söndags eftermiddag och är fortfarande dålig; rinnande ögon, näsa, huvudvärk. Trodde alldeles bestämt att det hörde ihop med genomgången av brev, foton, vykort politiska papper, de äldsta från 1940-talet, den ena kartongen efter varandra. Maken L.s dotter och bror och jag höll på med detta hela lördagskvällen och söndagen, fördelade mellan oss till olika ”familjearkiv”. En del hade stått i vårt kallförråd orört i 30 år. Kanske mögelsporer? I varje fall damm. Allergisk reaktion? Inte otroligt alls, men har nu övergått i en vanlig influensa, som jag nyligen vaccinerat mig mot… Usch, så tråkig inledning men jag är inte i toppform.

Mycket har hänt. Vänsterpartiet i Växjö kommun har haft medlemsmöte för att välja folk till de platser vi har i kommunpolitiken. 25 unika personer, 14 kvinnor och 11 män valdes. Många är helt nya och får i allmänhet börja på en ersättarplats. Fullmäktigeledamöterna tar hand om de ”tunga” nämnderna. Jag har nu omsorgsnämnden på min lott, vilket innebär äldreomsorgs- och tillgänglighetsfrågor (för personer med funktionsnedsättningar). Ja! Jättekul! Äntligen får jag arbeta i en saknämnd! Tillsamman med en yngre V-man, som tidigare suttit ett par år som ersättare i nämnden för arbete och välfärd och nu blir ersättare i omsorgsnämnden. Ser fram mot att göra många studiebesök i verksamheterna, träffa anhörig- och intresseorganisationer och driva frågor ur vårt valprogram. Insändare planerad men måste bli av med influensan först. Kan inte glömma hur vid flera tillfällen på senare tid som vi förtroendevalda fått reda på via media om missnöje/missförhållanden med både äldreboende och skolor. Hur ta itu med problem direkt när de blir kända eller ännu hellre förebygga?

Igår var det en stor dag eller vad en ska kalla det: Kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen, sista kommunstyrelsen för den här mandatperioden och min absolut sista kommunstyrelse. Vi var tre ledamöter som slutar för gott, rimligen, det går ju att komma tillbaka. Det var mycket skoj och god stämning under eftermiddagen. Mycket nöjd med att vår motion om mer forskning i skolan, samarbete med universitetet och bra villkor för t ex lärare som vill förkovra sig, fick positivt svar med tydliga uppdrag  – allt för att ha lärare som är trygga i sin pedagogiska roll och som i sin tur skapar trygga elever med bra resultat. Som författare av motionen är jag nöjd och stolt. Ett annat sista avtryck var att jag yrkade på att förbjuda vattenskotrar i strandnära lägen i det nya naturreservatet i Hovshaga, precis som Länsstyrelsen har ansett vara befogat. Voterade och så klart 14-1 blev resultatet. Övriga ville vänta på en utredning- blaj - blaj. Inte stöta sig med någon skoterklubb. -Det är väl sak samma med båtar och skotrar. -Nä, det är det inte. Vi som lever nära båtar och vattenskotrar vet skillnaden mellan en farkost som förflyttar sig och en som pinar oss, för att inte tala om fåglarna, till vansinne med att köra runt, runt och hoppa på svallvågorna.

Så på kvällen traditionell julmiddag med kommunstyrelsen, nu utökad med avtackning av fullmäktigeledamöter som slutat sitt uppdrag. 50-60 personer i konserthusets restaurang med god mat, alkoholfritt dricka, om en inte själv betalar (infört av nuvarande kommunstyrelsens ordförande – bra regel), presenter, blommor, tal och trevligheter. Tänkte själv tala, berätta om vissa händelser från mina många år i kommunstyrelsen, men hade inte röst eller ork för det. Får bli en annan gång.

Nu vila för att komma igång med diverse åtaganden igen.

Carin Högstedt

181205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se