23. nov, 2018

Företagsbesök, Happy at work, invånardialog, Agenda 2030, julpanik, vargtimmen

Himla bra besök på inkubatorn Företagsfabriken och Videums Science Park igår eftermiddag. Vi var sex personer från V.s kommunala grupp varav fem rätt nya i gruppen som fick en ingående presentation av de nya lokalerna och tankegångarna med dem. Vi träffade flera företag i inkubatorn, som utvecklar spännande tjänster och produkter. Jag märkte att jag behövde en uppfräschning av mina kunskaper. Var för ett antal år sedan vice ordförande i Videum och väl insatt. Mycket har hänt sedan dess, inte minst lokalmässigt. Förutom att Videum bygger och förvaltar lokaler åt Linnéuniversitetet, så är meningen med bolaget att vara ett drivhus för kunskapsbaserade företag i samarbete med studenter och universitetsledningen. Utvecklingen går åt rätt håll, sa VD för Videum, David. Vår guide var Robert och tillsammans med honom träffade vi t ex företaget ”Happy at work”, som utvecklar ett verktyg för att ta reda på hur personalen mår och som passar även små företag. Erik berättade om E-sportkläder som de gör i ett litet spirande företag och hur internationell den sporten är. Sara informerade om koldioxidmätning av olika produkter. Om en ishall ska byggas – vilken är bäst ur koldioxidaspekt? Eller simhall? Ungefär så. Sebastian talade om sitt företag Bravo Hub. Härlig miljö och de nya lokalerna vackra och ändamålsenliga som det syntes. Många mötesplatser.

I övrigt ytterligare en intervju med jobbsökande till V Kronoberg och på kvällen på ”invånardialog” om Agenda 2030, hållbart Växjö, på Katedralskolan. -Vad är viktigt i Växjö kommun inför framtiden? Många tjänstepersoner och politiker där i olika roller, politiken ska framför allt lyssna. Upplägget rätt intressant med olika stationer och flera sätt att förmedla sina åsikter. Publiken till antal ganska begränsad men pratade glatt. Ytterligare sex dialoger ska hållas på olika platser i kommunen. V-partister kommer att vara med på varje tillfälle är ambitionen.

Nu till regiongruppmöte. Avslutar denna blogg i eftermiddag. Insåg i natt att det är dan för dopparedan om en månad och paniken börjar sprida sig. Det går inte ihop sig med alla tankar om avkoppling, brödbak, städning i varje hörn, ha trevliga kafferep eller bufféer, umgås med de nära och kära, ljusslingor inne och ute, dela 800 flygblad, rensa V-rummet i kommunhuset på pärmar och papper, möten, möten…

Återkommer som sagt i eftermiddag. Kom på ordet punktstädning i natt. Vissa ställen putsas men inte alla. Är det möjligt och tillåtet? Ja, jag är uppvuxen i ett hem som städades och putsades noggrant till både jul och midsommar.

Sju timmar senare. Hemma efter ett tre timmar långt regiongruppmöte, det sista för i år. Formellt det sista för min del över huvud taget, eftersom jag inte har något regionuppdrag längre. Men inget hindrar att en deltar ändå, fast utan rösträtt. Kommun och region har så många gemensamma angelägenheter, så det är bra att lyssna av och informera varandra, kommungrupp och regiongrupp. Efter att sedan varit på snabb promenad med flygblad till ett par hundra hushåll - äntligen frisk luft och motion denna vecka - så har vargtimmens julpanik försvunnit. Milde himmel, jag har ju hela jul och nyår på mig att städa i alla hörnen, umgås med barnbarn och/eller ligga och läsa i dagar och nätter! Ingen resa bokad i år.  

Bara två plusgrader ute men vindstilla och riktigt skönt gångväder. I morgon Kronobergs bokmässa bland annat.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

181123

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se