9. nov, 2018

Kristallnatten, manifestation, trevlig prao, stopp för antisemitism o rasism

9 november 1938, Kristallnatten, Tyskland. Pogromer, brända synagogor, mord, sönderslagna butiker – allt riktat mot judarna, iscensatt av nazisterna. Tiotusentals av judar fördes till koncentrationsläger de kommande dagarna. Det är 80 år sedan och kanske inte så välkänt i folks medvetande. DN har artiklar idag för den som vill veta mer. Både Per Svensson och Ola Larsmo har skrivit. Namnet ”Kristallnatten” kommer sig av drivorna av glas (butiksfönster) som låg på gatorna. Tros det enligt uppslagsbok. Knappt hälften av asylansökningarna till Sverige som kom efter den fasansfulla pogromen beviljades.

I kväll 16.30 arrangerar SSU och Ung Vänster en manifestation till minne av 9/11 1938, vid scenen på Storgatan i centrala Växjö. Alla är välkomna att delta. Tillsammans ska vi stävja den antisemitism som sticker upp här och där. Igen.

Den praoelev, Sedeqa, som jag berättade om häromdagen, är verkligen en toppentjej, som engagerade sig hela veckan. Så roligt att träffa och lära känna henne lite. Igår deltog hon i vårt distriktsstyrelsens arbetsutskott, då vi gick igenom ansökningarna till vårt utannonserade arbete som ombudsperson/politisk sekreterare åt partidistriktet respektive regiongruppen. Vi planerade in en intervjudag. Med mera.

Nu är det fredag eftermiddag. I morgon åker jag till Gusum i Östergötland för att hälsa på min bror Thomas och hans fru/sambo Anne. Stannar till söndag. Ska bli så trevligt.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

181109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se