28. okt, 2018

#intedinhora, väljarna o jämställdhet, Barnkonventionen, klassamhället, när rasism blir norm

Körde norrut ett par mil mot höglandet idag. Det låg snö kvar på vägslänterna. Hämtade klenod som jag köpt på auktion via nätet igår. Älskar denna sak som troligen är fransk och mycket gammal. Den påminner mig om alla dagar maken L och jag tillbringade i franska Alperna, vandrandes på stigar och leder genom landskapet och pyttesmå byar. Ofta ganska bedagade genom avfolkning, men rätt som det var såg vi någon dekor på ett hus, någon konstnärlig utsmyckning av en brunn mitt i byn. Skönhet helt enkelt.  Som fick oss att stanna och beundra. Det får detta handfat (kallar jag min klenod) mig att tänka på och minnas, inte att jag hade vansinnigt ont i benmusklerna efter allt gående uppåt och neråt i bergen.

 Förkyld sedan fredags. Innesittande hela dagen igår men roade mig med att följa en auktion via nätet, lagade god mat och tog det lugnt. Idag påtagligt bättre. Tur det för i morgon bitti ska jag vara klar 5.50 för att åka till Stockholm. Extra årsstämma med Noaks Arks Riksförbund.

Höstlov nästa vecka. Det betyder att många mor- och farföräldrar är engagerade med att ta hand om barnbarn, när föräldrarna arbetar. Så även jag som ska ha torsdagen med mina. Vi ska gå på bio bland annat. Höstlovet påverkar antalet kommunala möten. Hittar inga handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Beror troligen på att det inte är något möte. Bra att ta hänsyn till höstlovet!

Niklas Orrenius har en bra (men obehaglig) nyhetskrönika i gårdagens DN. Rubriken är ”Inte konstigt om elever tror att SD betyder aggressivitet mot minoriteter”. Orrenius har talat med lärare som berättar hur tendenser till rasism har funnits på deras skolor och har ökat efter valet. Där SD har 30% har rasismen nästan blivit norm på skolan. Dagen efter valet gick en grupp pojkar omkring på skolgården och sa till minoritetsbarnen: Nu ska ni hem! Läraren konstaterar att tonåringarna kommer inte till skolan med SD-flaggor för att visa sitt stöd för SDs sjukvårdspolitik. Mycket läsvärd krönika.

Och i denna dags DN kultur finns en helsida recension av två nya böcker om klassamhällets återkomst. Båda känns angelägna att läsa; Göran Therborns ”Kapitalet, överheten och alla vi andra”, Annelie Jordahls ”Klass. Är du fin nog?”. Ska inte recensera recensionen, men det är Moa Matthis som skrivit och hon gör det så jag blir väldigt intresserad av att läsa båda! Jordahls bok är en nyutgåva. Den skrevs 2003.

DN har också artikel om väljarnas syn på jämställdhet mellan kvinnor och män. Var det viktigt när de tog sin valsedel? Ja prio 1 för C, V och FI, prio 2 för MP, 4 för S, 5 för L, 11 för KD och M, 13 för SD. (Valu). I en annan undersökning (Ipsos) fick väljarna rangordna de viktigaste frågorna och där kom jämställdhet på plats 11. Tittar en partivis så anser fler kvinnor än män i samtliga partiers väljarskaror att den är en av de viktigaste frågorna – utom i SD. Skillnaderna mellan partierna är jättestora. V.s väljare har högst andel som vill ha jämställdhet, 59 % av kvinnorna. C.s kvinnor är tvåa med 33%.

SvD kultur idag har temat ”Vi horor är din dotter, din syster, din mamma, din flickvän”. Det handlar om hur metoo förändrade livet för kvinnorna bakom uppropet #intedinhora. Ska läsa ikväll.

Och i Dagens ETC i torsdags berättar Rädda Barnens ungdomsförbunds ordförande och vice ordförande om ”När ett av världens rikaste länder inte kan sluta deportera barn”. De har en ny rapport om tillståndet i Afghanistan. Konflikten där är den näst farligaste i världen ur ett barnperspektiv. 13 juni tog riksdagen ett beslut om att införliva Barnkonventionen i svensk lag. Deportationspolitiken är ett brott mot barnkonventionen och barnen som drabbas. Helt sjukt galet!

Carin Högstedt

181028

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se