7. okt, 2018

Fredspristagarna, våld mot kvinnor som vapen i krig, porr som inspiration till våld

Bra möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen i torsdags. Bland annat var bygglovchefen där och informerade om hur ett bygglov går till och hanteras. Hur kan det komma sig att med de lagar, regler och förordningar som finns kring hur bostäder och lokaler ska fungera för alla människor – så gör de inte alltid det? Det kan saknas ledstänger, P-platser är för trånga, kontrastmarkeringar saknas… Restauranger  i källarplan som har trappa ner, omöjlig att komma ner till med rullstol? Hur kan de få tillstånd? Det går åt mycket tjat och blir bara dyrare att göra om i efterhand. -Jo, det stavas ”bedömningar”, ”avvägningar”, ”avsteg”. Just de orden återkom. Frågan är hur ofta, hur många avsteg som görs och varför. Det kan vara knivigt att hitta lösningar, men om tillämpningen av lagar och regler har väldigt mycket bedömningar och avvägningar, så sätts ju lagarna ur spel. Har diskrimineringslagen haft någon effekt? Måste kolla. Flera års ändrad tillämpning av LSS har kunnat pågå med rent tragiska konsekvenser för barn och föräldrar.

Peter Grönlunds film Goliat har haft premiär. Jag blev jättesugen på att se den, men får vänta till onsdag. Då kommer den till Växjö. Ser fram mot det. Förstår nu att jag måste se Grönlunds film Tjuvheder också. Bra med sådana filmer att se fram mot.

Så många vi är som gläder sig åt fredspristagarna! Läkaren Denis Mukwege och fredsaktivisten Nadia Murad delar priset för sitt arbete mot det sexuella våldet som vapen i krig och konflikter. Under mina år som aktiv i Kvinnojouren Blenda i Växjö hade jag många informationer till föreningar och organisationer om denna globala farsot: Våld mot kvinnor. Hur ser det ut? Varför? Vad göra? Oftast var det kvinnodominerade föreningar som hörde av sig och ville veta mer. Jag tog alltid upp det faktum att sexuellt våld och övergrepp används i krig. Sett i backspegeln undrar jag om folk trodde att jag överdrev? Eller förmådde inte ta till sig? Jag kopplade också sexuellt våld och våldtäkter till våldspornografin. Men fick en del mothugg. Av män. Som troligen och förhoppningsvis inte var så kunniga om den sortens porr som är övergrepp på unga kvinnor från tredje världen. Sedan läste jag om hur USAs stridspiloter under Irakkrigen i början på 2000-talet hade porrbilder framför sig för att göra sig aggressiva och modiga. Inspiration!

Nåväl. Så bra att just dessa två fått nobelpriset. Gårdagens ledare i Smp, av Martin Tunström har rubriken ”Nobelpris till pingströrelse”. Han berättar om kopplingen mellan svenska kristna kyrkor, SIDA och ekonomiskt stöd till arbetet i Kongo genom en generös donationskultur i bl a pingstkyrkor. Tunström nämner även Läkarmissionen. Och nu blir jag riktigt nöjd. Det kan tyckas konstigt att jag, som inte är med i någon kyrka och inte är troende, stöder kyrkors arbete i andra länder. Men det gör jag. Jag väljer de jag har gott intryck av och då blir det t ex Läkarmissionen. Jag tror det var en artikel om hur de – lyckosamt-  bekämpar könsstympning av flickor i någon del av världen som gjorde mig uppmärksam på just den organisationen. Det är inte så ofta en ledare i Smp gör en glad över att vara en gnutta delaktig i ett så otroligt viktigt arbete, väl värt nobelpris! Men plötsligt händer det!

I morgon manifestationen ”Sverige mot deportationer”, Växjö, ”Speakers Corner” Storgatan kl 18-20. Vänsterpartiet Växjö har kommunal grupp-möte, men vi tar paus och deltar i manifestationen mot deportation av unga människor till det livsfarliga Afghanistan.

Fortsatt trevlig söndag!

Carin Högstedt

181007

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se