27. sep, 2018

Lite minnen, Rättviksmodell, forskning i läkemedel, lärarbrist på landet och i stan

Skrev häromdagen om utbudet på Bokens Dag i Växjö 9/10. I tisdags skulle jag köpa biljetten till något som annonserades ut förra veckan. Slutsålt! Direkt! Växjö Teater rymmer ca 400 personer. Intressant och roligt att intresset för böcker och författare är så stort. Men jag missar Bannerhed med fler.

Såg igår på lokala TV-nyheterna inslag om att extra lönepåslaget till sökande behöriga lärare på landsbygdsskolor med 3000 i månaden inte gett någon märkbar effekt. Men efter vad jag hört, så är det inte så konstigt för i flera fall har lärarlönerna i stan haft samma nivå, när det kom till kritan. Behöriga lärare är eftersökta överallt. Hur som helst så är 3 000 kr nog för lite med tanke på vad det kostar att pendla några mil.

Använde gårdagen till att skriva två motioner och en skrivelse till valnämnden plus ett antal andra dokument, rapporter etc. Har länge levt i tron att jag var inbokad på en konferens, heldag, men det var jag inte alls. Måste vara en felskrivning vid något tillfälle. Så dagen blev ledig och jag kom ifatt med en del. Skrivelse till valnämnden i kommunen om iakttagelser under förtidsröstningen och valdagen; jätteköer och trängsel på flera håll med mera. Motion om att använda Rättviksmodellen vid tillsynen av livsmedelsföretagare. Den går kort ut på att tillsynsmyndigheter ska ta betalt EFTER tillsyn, inte före, och att myndigheten ska bistå med rådgivning. Den modellen vinner mer och mer terräng i Sveriges kommuner efter att i flera år varit så gott som bannlyst. Hoppas på att få igenom en regelförenkling i praktiken. Men vem vet? Retorik är en sak, praktik en annan.

Den andra motionen handlar om att ta fram en strategi för att färdigstuderade studenter ska välja Växjö kommun att arbeta och leva i. Som det är nu försvinner många – kanske på grund av möjligheten till passande arbete och bostad. Ja, säkerligen, men finns det något annat som saknas? Vad kan Växjö kommun göra förutom att bygga bostäder med rimliga hyror och ha ett mångsidigt näringsliv? Inte helt färdigtänkt, så jag avvaktar några dagar med den.

Vänsterpartiet Kronoberg ska rekrytera personal. Det tar jag itu med nästa vecka, annonser osv. Vi har lyckligen nog nu en visstidsanställd, som avlastar mig med flera med det dagliga kneget på en partiexpedition. Regionvalet gick bra, så vi har kvar de fem mandaten och möjlighet att hyra lokal och anställa. Känns bra.

I morgon är det maken L.s födelsedag. Vi närmaste som bor nära varandra besöker förstås kyrkogården. Vi äter också middag tillsammans. På lördag är det kalas för barnbarn som fyller 10 år på söndag och nästa torsdag är det yngsta dotterns födelsedag. Vi brukade fira alla tre i ett svep. Ofta förr, när Växjö fullmäktige hade sina möten sista torsdagen i varje månad, så sammanföll maken L.s födelsedag  med kommunfullmäktiges sammanträden, där vi båda hade plats. Fullmäktige drog ofta ut på tiden och slut sådär 21-22 var vanligt. Efter den pärsen skulle vi i V-gruppen producera (V)äxjös Kommunnytt. Det var helt självklart att arbeta på natten för att ha ett färdigt flygblad på morgonen. En lång period stod vi vid några av industrierna på morgonen efter fullmäktige, Getinge, Telub, ABB. En gång tog fullmäktige och produktionen av flygbladet så lång tid på natten att jag hann hem, tog en kopp kaffe och vände om till jobbet som SFI-lärare på Studiefrämjandet. Det var tider! Förstår om ni undrar om vi verkligen var riktigt kloka. Tja, vi hade framgångar i valen! Men visst, det kan ifrågasättas. Numera producerar vi Kommunnytt dagen efter fullmäktige, vilket går lika bra om inte bättre.

Ute är det höstruskväder. Katten Tassi och jag ser fram mot att kura ihop oss i sängen och slötitta på lite nyheter. Hon är sur just nu för jag gav henne vispgrädde istället för ny kattmat, som hon inte äter upp i vilket fall. Brukar gå över snabbt, surheten alltså.

Mycket givande eftermiddag med FoU-beredningen på Region Kronoberg. Forskningsplan för 2018-27 på dagordningen och besök av två sjuksköterskor som arbetar på Onkologens kliniska prövningsenhet, där det pågår mycket som de flesta av oss inte har en aning om. Enkelt uttryckt handlar det om utveckling av läkemedel. 54 studier pågår. Imponerande verksamhet och tämligen unik. Ett övergripande ”kliniska studier i Sverige” har bildats för ett eller ett par år sedan. Det var näst sista mötet med FoU-beredningen, inte bara för mandatperioden utan för gott. Region Kronobergs fullmäktige har beslutat att lägga ner beredningen och infoga verksamheten i regionstyrelsen. Låter sig göras naturligtvis men min erfarenhet av att lägga ner särskilda utskott/beredningar/kommittéer för att låta dem bli del i en större verksamhet är negativ. Om det inte är de häftigaste, dyraste, sexigaste verksamheterna så drunknar de snart i mängden av styrelseärenden.

Carin Högstedt

180927

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se