24. sep, 2018

Städningslitteratur, klimatkatastrofer, talmansröstning, landsbygdsutveckling

Suttit i kommunhuset och resonerat med våra två landsbygdsutvecklare och min medansvariga Eva från (C). Vi talade om hemsändningsbidrag – det bidrag som går till lanthandlare som kör hem varor till de som bor avsides och har svårt att ta sig till affär själva. Vi pratade också om bostadsbyggandet utanför Växjö stad och behovet av att förebygga brist på tomter, mark, bostäder. Märk väl: Förebygga brist. Ha färdiga detaljplaner. Ha tillgång på mark. Hela tiden. Kontinuerligt arbete. Men just nu, idag, enligt Smålandsposten, så har Ingelstad nio villatomter lediga och Växjö stad har en kvar!

Följer turerna i riksdagen på TV. Första slutna omröstningen pågår. Andreas Norlén M eller Åsa Lindestam S som talman?

Bokens Dag i Växjö – vilket utbud av författare! Jag ska äntligen bevista detta. Tomas Bannerhed, Jens Liljestrand, Denise Rudberg med fler. Blir svårt att välja. Liljestrand om ”Mannen i skogen”, Vilhelm Moberg, eller min stora favorit Tomas Bannerhed om ”Lugnet”?

Trevlig start på denna dag. En insändare, underskriven med namn i Smp, ingen jag känner vad jag vet, skriver om ”Flytta besluten närmare folket”: ”Här i Växjö har Vänsterpartiet och Moderaterna haft bäst kontakt med kommuninnevånarna, främst genom Carin Högstedt och Bo Frank, som tagit sig tid att lyssna på folket och jag hoppas att deras efterföljare går i samma fotspår”. Skribenten vill utveckla den kommunala demokratin, bland annat genom att förverkliga V.s förslag om medborgarbudget. Jag tackar! Äntligen någon som satt sig in i vad det handlar om och förstått poängen. Det var ingen enda ledamot i hela fullmäktige som gjort – mer än Vs partigrupp. Skribenten har många förslag till förbättringar inom fritidssektorn och trafik. Så väldigt trevligt att få cred för att ”lyssna på folket”.

I den gångna helgens tidningar fäste jag mig vid Björn Wimans söndagskrönika i DN. Han skriver om klimatkatastrofer som gjort en miljon människor hemlösa i Indien, fem miljoner fattiga på Filippinerna som fått sin försörjning förstörd av översvämningar etc. Klimathotet är privatiserat – en fråga om enskilda konsumenters dåliga samvete ”medan de verkliga klimatförbrytarna, producenterna, skrattar hela vägen till banken”. Wiman talar om koldioxidutsläppen som ”ett brott mot mänskligheten”. Det är svårt att tänka sig ett större brott mot mänskligheten än den uppsåtliga och metodiska förstörelsen av det som gör mänskligt liv möjligt, anser han. - Javisst. - ”Motsatsen till att tiga är inte att tala utan att utkräva ansvar”, avslutar Wiman.

I samma tidning en bra artikel om städning. Det är Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och genusforskare, som skriver och hon kommer med en bok snart: ”Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik”. Artikeln är intressant och högeligen aktuell för mig. Förfallet här hemma har gått långt i valrörelsen och det krävs krafttag. Jag ska börja med att städa förrådet. Men innan dess går jag igenom de ”8 böcker som gör rent hus”, påpassligt uppmärksammade i tidningen. Cora Sandel, ”Alberte och Jakob”, Sonja Åkesson, ”Husfrid”, Maja Ekelöf, ”Rapport från en skurhink”, Astrid Lindgren, ”Känner du Pippi Långstrump”, Kristina Sandberg, ”Sörja för de sina”, Inger Alfvén, ”Städpatrullen”. Jag har läst dem! Måtte veta mycket om städning, både i teori och praktik. Bara två av de åtta har jag inte läst: ”Herakles tolv storverk”, Karl Ove Knausgård, ”Min kamp”. De två männen i sammanhanget alltså. Herakles skriver på 600-talet f Kr om hur han skulle städa ett stall med tusen djur som inte var rengjort på 30 år. Han löste det så att han ledde in två floder i stallet som snabbt gjorde rent! Inte tillämpligt i mitt förråd dock. Fyllde bilen med sånt som ska till Erikshjälpen, Emmaus och återvinningscentralen. Jobbade hårt och kan nu få in trädgårdsmöbler till vinterförvaring.

Nu är talman vald, Hårlén M och 1 vice talman Lindestam S. Spännande fortsättning senare i eftermiddag då 2 vice ska utses. Jag lär missa det mesta av TV-sändningen eftersom jag ska till vår partilokal och ha dels distriktsstyrelsens arbetsutskott, dels möte med  distriktsstyrelsen. Mycket att avhandla ikväll.

Carin Högstedt

180924

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se