1. aug, 2018

Ödesfrågan - inget skoj, sikta på barnbarnsbarnens möjligheter till bra liv

Kom upp senare än vanligt idag. Ändå ensam människa i sjön vid första simturen i ljummet vatten och spegelblankt.  Sällskapet vara fyra storlommar, två änder och en häger. Nu syns botten där vi stiger ner i vattnet. Har inte hänt tidigare såvitt jag vet. Människor jag träffar använder ”otäckt” om hettan och torkan. Det är något obönhörligt över solskenet. Som vi längtat den långa kalla vintern – och så blir det så mycket av det goda att många söker skydd inomhus.

Läser med intresse allmänläkaren Christer Peterssons artikel i Smp idag: ”Vi måste tänka på oss som delar av naturen” är rubriken. Ett annat citat: ”Vår egen civilisation har alltför länge litat på sin makt över naturen för att skapa förutsägbarhet.” Slutsatsen är som min i förra bloggen: Ni som har svårt att bestämma er för vilket parti ni ska rösta på – utgå från ödesfrågan och långsiktigheten (tänk barnbarn, barnbarnsbarn…) klimat-miljö. Ni hittar direkt partier att sålla bort och har färre att välja mellan. Ta del av rankingarna från Naturskyddsföreningen. Det finns både genomgång av vad partierna gjort den här perioden och en om vilka åtgärder de har på agendan den kommande. Bra ledning, seriöst arbete, tydliga skillnader. Liknande finns från Djurens rätt. Hur vi kommer att ta hand om det levande, människor, djur, natur är naturligtvis avgörande för överlevnaden. Läs Christer Peterssons artikel idag 1/8. Låt dig vägledas av framtidens behov, av att om möjligt avstyra stora folkvandringar från delar i världen som torkat bort eller översvämmats. Det är vår tids uppgift, igår egentligen, men framför allt inte nästa dag.

Körde dotter till Halmstad i tisdags för operation. Allt gick bra. Mulet i Halmstad! Som ett lock över stan. När vi körde hemåt på eftermiddagen blev det blåare himmel och soligare ju närmare Växjö vi kom. Brukar sannerligen vara tvärtom. Försökte cykla runt på kvällen med Sommarknytt, vårt sommarflygblad, men gav upp efter halvtimme. Då hade jag bränt mig på plåtbrevlådor, som hettats upp av solen. Ny erfarenhet det också.

Igår mot allt bättre vetande till Tingsryds marknad, drygt 30 grader. Skulle dels gå igenom den stora marknaden för nöjes skull men också vistas vid V-tältet, dela broschyrer och prata med folk. Det gjorde jag ett tag och det gick bra tills svetten rann. Pratade med partikamraterna i V Tingsryd; De är vid mycket gott mod, arbetar målmedvetet och har ny person som nummer ett på kommunlistan. Hon var i Radio Kronoberg häromdagen och höll ett ”tal till kommunen” (alla partier bjuds in till detta) som hette duga. Intressant val av ämnen, verbalt tydlig och säker. Roligt!

Medföljande dotter till Tingsryds marknad och jag lyckades trots värmeslag hitta lite trevliga kläder, vände hemåt och så ner i sjön. Barnbarnen med far och farmor kom också och badade och det blev sedan fika på farmors balkong, ett stenkast från min lägenhet.

Veckan fulltecknad men jag tar det lugnt mellan varven. Över 25 grader är jag mer en våt fläck än rationell och arbetande. Idag eventuellt åskskurar. Ikväll kanske gruppen Faela i Linnéparken, i morgon definitivt Häckner på samma plats.

Kommunalråd (M) har gått ut med att de som varit tre år i Sverige inte ska ha rätt till tolk. Tre artiklar har argumenterat mot den på många sätt huvudlösa idén – mycket bra skrivna alla tre. En aspekt har kanske inte riktigt kommit fram. Det är det faktum att även som infödd och uppfödd med svenska som modersmål, så finns det situationer i kontakter med vården eller socialtjänst som är så allvarliga, så viktiga att de uppfattas på ett korrekt sätt, så att en som svensk tar med anhörig eller vän för att vara säker på att uppfatta diagnosen, medicineringen, behandlingsalternativen, barnets problem och åtgärder rätt. Det är svårt för den berörde att ”ta in” informationen. Jag har själv suttit som anhörig bredvid med anteckningsblock för att inte missa något. Om det vore i ett annat land, så skulle jag, oavsett om jag studerat landets språk i tre år, vilja ha ett allvarligt läkarsamtal med bisittare och med tolk. Det är djupt mänskligt och en mycket rimlig begäran, som kan förhindra tråkiga missförstånd. Men kampen om SDs röster tar sig verkligen  absurda uttryck.

Carin Högstedt

180801

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se