29. jul, 2018

Atomvapen och klimatpolitik i valbåset, kort- eller långsiktigt? 10 mm regn sedan midsommar

Så kom då det efterlängtade regnet igår eftermiddag. Två skurar och regnmätaren visade 10 mm – eller 9,5 om en ska vara riktigt noggrann. Temperaturen sjönk och jag kände hur livkrafterna och hjärnan började återvända. Även om det blev kort. Nu söndag kvavt och hett. Gick upp tidigt och kände fortfarande energi från gårdagens urladdning (åska). Cyklade iväg med vårt Sommarknytt och delade några hundra. Sedan in till partilokalen och kuverterade några timmar. Gott om folk även nu på söndagen. Gjorde klart alla blad jag släpat hem igår. Ett jädra kånkande är det. MEN jag känner verkligen för den här valrörelsen! Hade tänkt ta det väldigt lugnt, men så blev det inte.

Nu hemma och tagit en simtur. Åskan mullrar långt bort. Skulle kunna bli en regnskur? Har noterat att i den gulbruna gräsmattan har det kommit upp nya blommor, som jag inte sett här tidigare. Det är blåeld som plötsligt lyser i den övrigt så trista marken. De växer ju på t ex Ölands och Gotlands vägrenar, på torra platser och skräptomter. Skulle kunna vara frön som legat i jorden sedan det var sågverk här (las ner för ca 40 år sedan) och fått liv nu i torkan? Eller? Jag är inte tvärsäker, men jag tror det kan vara så.

Pierre Schori, ”tidigare FN-ambassadör och socialdemokratisk politiker”, som det står under namnet, har en intressant och mycket läsvärd debattartikel i SvD idag 29/7. Rubriken är ”Ödesfrågan i valet är kärnvapen”. ”Vi bäddar för ett kollektivt självmord om vi överlämnar ansvaret för att arbeta för en kärnvapenfri värld åt Trump, Kim, Putin, Netanyahu och de fem andra kärnvapeninnehavarna”. Artikeln slutar: ”Valet blir så för mig framför allt ett ställningstagande för alliansfrihet och en kärnvapenfri värld, mot alla kärnvapen, dess allianser och förvarare. Vi kommer inte ifrån atombomben i valbåset!”

I samma tidning skriver Jenny Nordberg om ”Klimatproblem – eller har vi bara haft tur med vädret?” Det är ett stort samtalsämne folk emellan. Vad är det som händer med klimatet och är det permanent? ett tecken på förändring? eller en slump? Klart att vi är oroade av extrema torkan, hettan, låga vattenståndet, bränderna! Redan förra året låg Växjö, detta regnhål i ”normala” fall, inom området för extrem torka tillsammans med Öland, Gotland.

Sant, Pierre Schori, vi kommer inte ifrån atombomben i valbåset och inte heller klimat- och miljöpolitiken. Det är två parametrar som tvehågsna väljare kan använda som ledning, när de väljer långsiktigt för en värld att överlämna till barnbarn och kommande generationer. Det finns stora skillnader mellan partierna ifråga om vapenhandel, klimat- och miljöåtgärder, NATO-anslutning… Det är så mycket mer än procentsatser och projektmiljoner. Beredskap för miljöflyktingar från vissa delar av världen till andra, där problemen är mindre - sysslar FN med det?  Hur ska vi uppfylla målen i Agenda 2030, om vi fortsätter som vanligt? Många gör vad de kan som individer, källsorterar, blir vegetarianer/ veganer, åker kollektivt men inte flyg osv. Men det räcker inte. Det är politiska beslut och obekväma sådana som krävs och alldeles speciellt i de rika delarna av världen. Dit hör Sverige. Snart är det slutdebatt med partiledarna inför valet (42 dagar kvar). Vi får se vilka ämnen som kommer upp och vilka långsiktiga lösningar på de stora problemen som presenteras. Olidligt spännande val stundar.

Två jordsnylthumlor håller mig sällskap. Ska försöka vara kreativ resten av dagen. I morgon till Halmstad med en dotter som ska genomgå en tandoperation. Hoppas det går bra. Tisdag Tingsryds marknad, en god tradition.

Carin Högstedt

180729

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se