22. jul, 2018

Försvar som fredsbevarande, syriska folket, Utöya 2011, kris och bygdebolag, Tolg

När Gudrun 2005 blåste ner skogen i stora delar av Sydsverige sattes krisorganisationen på prov, inte minst i Kronoberg och Växjö kommun. Jag satt i ”krisledningsnämnden” i kommunen och vi hade möten så gott som dagligen. Mitt bestående intryck var hur otroligt beroende vi i kommunhuset var av kunskaperna och kompetensen hos landsbygdernas civilbefolkning och föreningar. Där fanns vetskapen om var det bodde folk i ensligt belägna fastigheter. Där fanns de som kan hantera motorsågar och visste var de behövde röja för att nå folk med förnödenheter. För er som inte har några associationer till Gudrun, så var det en så kallad 100-årsstorm som inte går att beskriva konsekvenserna av, de måste upplevas, ses. Googla gärna på dokumentärer!

Som sagt; mitt bestående intryck var hur civilsamhället och dess organisationer ute i bygderna räddade liv. Sedan dess har jag funderat på hur väl kommun och t ex Länsstyrelsen förvaltat insikterna från 2005 och byggt vidare på dem. Är mycket osäker. På senare tid har det byggts upp så kallade bygdebolag på landsbygderna. Sockenråd och samhällsföreningar bildar ett aktiebolag och har därmed ett effektivare verktyg när det gäller investeringar, bankkontakter, bostadsbyggande osv. Det finns en rörelse för att bilda fler bolag. Jag är med i en lite facebookgrupp på detta tema. En eldsjäl, Gunnar Pettersson (kan vara felstavat), har föreslagit att bygdebolag skulle kunna få ansvar för krisberedskap, t ex livsmedelsdepåer och annat som ingår i att vara beredd på stormar, torka, bränder, översvämningar, världskatastrofer som betyder klimatflyktingar exempelvis. Jag tycker tankegången är helt rätt. Skulle vara ett erkännande av landsbygdernas betydelse för samhällsberedskap och utveckling. Jag vet att åtminstone en samhällsförening i  Växjö kommun är inne på att bilda ett bygdebolag. Finns goda erfarenheter från andra håll. Hoppas det går framåt och att vi kan bygga trygghet och säkerhet på ett konstruktivt och medvetet sätt framåt.

På DN Debatt samma dag skriver Per Frankelius aktuellt om torka, kris och livmedel under rubriken ”Se jordbruket som en del av det svenska försvaret”. Han menar att försvarets anslag kan ökas för att stimulera innovationer inom jordbruk, som i sin tur kan spridas i världen. Frankelius ser ett vitalt jordbruk som en fredsbevarande styrka. Ja, att använda försvarsanslag till sådant känns meningsfullt.  

Söndagskrönikan i DN (22/7) av Björn Wiman är (som så ofta) mycket läsvärd, ”När som helst kan dina väskor stå packade ute på gatan”. Handlar enkelt uttryckt om antisemitismen och hur saker och ting kan förändras väldigt snabbt. Ena dagen inga problem att vara av judisk börd, nästa inte plats på hotellet, ut på gatan. Ledaren i samma DN handlar om situationen i Syrien. Över 12 miljoner människor på flykt, hälften inom landet. I Libanon finns en miljon, i Turkiet 3,5 miljoner, i lilla Jordanien 650 000 och i Europa 800 000. En ny lag säger att syrierna har en månad på sig att göra anspråk på sin mark och eventuella hus. Sedan tar Assad och staten över. Säger något om hur denne maktgalning ser på det syriska folket. Undrar var gnällfaktorn över flyktinginvandringen är högst, i Jordanien, Libanon eller Europa?

22 juli 2011. Jag minns var jag var. Maken L och jag besökte min bror och svägerska i Gusum. - 60 ungdomar dödade, sa svägerskan Anne helt plötsligt. Hon kollade nyheter, mest av en slump. – Inte möjligt, sa jag. Du måste ha tagit fel. Vi satte på TV.n och det sjunker långsamt in, sanningen om Utöya. Finns inga ord. Men finns det lärdomar i våra medvetanden?

Åkte ut till Tolg och scensommarkväll igår. Vid Pannkakshuset uppträde Simone Moreno med Samba på svenska, en slags afrobrasiliansk pop, helt egen mix av reggae, soul, samba. Ett härligt band hade hon med sig och det var mycket svängigt och fullt med folk, många bekanta och vänner i publiken. Enda smolket ett getingstick, det första på länge. Ett pekfinger nästan obrukbart ännu.

I eftermiddag ännu en underhållning; Bio med dotter och barnbarnen – LasseMaja.

Carin Högstedt

180722

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se