18. jul, 2018

Fina dagar med cirkus, besök, deckare, utflykt i landsbygderna och 3 mm regn

Tre mm regn i Sandsbro idag! Trodde vi var bortglömda av vädergudarna, men inte helt. Bara 21 grader ute nu onsdag kväll 19.45. Tar på mig kofta.

Dagarna går. Tyckte det var en oändlig tid att inte vara inbokad på möten under juli månad, men snart har den passerat. Det drar ihop sig. Den här veckan dock Cirkus  Saga i Slottsruinen Kronoberg med barnbarnen. Vi satt på borggården under den magnifika eken. Mycket folk, många barn. Ingen traditionell cirkus med djur utan teater, akrobatik och skoj. Sedan fika tillsammans sju personer, i skuggan utomhus, på Ryttmästargården. En tradition att göra detta besök en gång varje sommar, var och en äter det hen vill och jag betalar. Så många gånger vi tvingats sitta inomhus på grund av dåligt väder! Minns inte att vi letat skugga, men det kan ha hänt. Maken L saknas vid varje tradition och särskilda dagar. Det blir inte detsamma. Han gjorde oförglömliga videoinspelningar med mobilen vid de här träffarna.

Igår väldigt slappt. Värmen har satt sig inomhus och det är svårt att sova på nätterna. Började läsa en deckare på natten och läste ut den under dagen. Riktig bladvändare och välskriven av Emelie  Schepp, ”Pappas pojke”. Finns fler i en serie som kan läsas fristående. Ägnade några timmar åt att städa i mailkorgen. Kom ner i fem olästa från 169.

Idag kärt besök av min yngste bror med sambo. Vi började redan kl nio och efter min lunch (som faktiskt var riktigt god) åkte vi till min yngsta dotter med familj ute på landet för en kort visit och sedan till mellandottern, också ute på landet, där vi fick fika och hembakat på altanen. De har aldrig tidigare besökt denna dotter och den byn hon bor i. På vägen dit ett stopp vid loppis i Brittatorp. -Trevlig butik! Min bror, antikvariatsägaren, hittade några böcker, jag en duk. Så åkte vi vidare till Åseda, där vi var inne i Tigerströms antikhandel. Jag har aldrig varit där tidigare! Begriper inte varför det blivit så. Så till Näshult av alla ställen, där vi tittade på träkyrkan. Kom inte in i den, men läste lite om den och beundrade utformningen. Så till Lemnhult, där jag ville visa gravstenen från 1600-talet över Britta Sabelsköld och hennes man Ulfsax. Den ligger vid en ruin efter gamla kyrkan som brann upp, glömt när det var. Bara en ruin och några gravstenar utan inskriptioner och så denna fina liggande sten över vår avlägsna släkting Sabelsköld. Nu hade den fått ett skydd av plexiglas – inte så snyggt. Kan det vara släktföreningen Sabelsköld som fixat det? I övrigt verkar den fina platsen rätt glömd. Ny kyrka finns ju.

Vidare hemåt på småvägar, inklusive grusvägar, genom trakter vi inte sett tidigare och vägar vi inte åkt. Finns ödehus men också förvånansvärt många levande gårdar och djur, långt från affärer och service. Uppvuxen vid änden på en liten grusväg så tänker jag hela tiden: Hur kommer ni ut på vintern? Minns hur vi väntade på plogbilen, som kanske dök upp ett dygn efter ett snöfall.  

Nu avslutar jag för att sitta och njuta av den friska luften denna kväll. Inget mer regn i sikte, Såg många gulbruna björkar idag. Såg även brandbil under utryckning och läste på nätet att skogsbrand släckts i Uppvidinge. Det var där vi såg den. Det är lite otäckt att se det helt gulbruna gräset här där jag sitter. Inget grönt!

Oj! Besök av en igelkott! Den första i år. De brukar tycka om kattmat. Det får jag ta hand om.

Carin Högstedt

180718

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se