15. jul, 2018

56 dagar till val 2018, 30 gr i skuggan, hyllning till Cohen, Brittatorp, sjön Innaren

30 grader i skuggan på altanen. Ca 25 i vattnet. Tropiska nätter. Fantastiskt här i Norden, men inte för djur och växter, inte för människor heller i förlängningen om det fortsätter. Ett par åskväder har seglat upp, men avvikit från Sandsbro. Här fick vi sammanlagt 10 mm regn i midsommarhelgen. Innan dess inget mätbart sedan början på maj. Borde inte kommunen ha bevattningsförbud? Om inte annat så i förebyggande syfte. Fått frågan av kvinna som menar att både förbud att vattna och påbud att spara är på sin plats. Vatten är vår viktigaste naturresurs, om det nu går att gradera.

Blev klar med det mest akuta skrivarbetet (manus, svar på frågor från media etc) igår och kunde simma och slappa med äldsta dottern tills vi åkte till Brittatorp för att lyssna på en hyllning till Leonard Cohen med bl a Sara Niklasson. Återigen en föreställning under samlingsnamnet Scensommar, i en jättefin miljö vid sjön Innaren, en gammal folkpark skulle jag tro, men nu privatägd och fint skött. Dansbanan kvar och varm korv med bröd kunde köpas. Mycket folk och inte bara ortsbor utan även från exempelvis Växjö. Blandade åldrar. -Ja! En fin hyllning till Cohen, som lyfte hans mångsidighet och texterna, som har många bottnar. Och publiken sjöng med i Halleluja. Mitt i föreställningen dök yngsta dottern upp med dotterdotter. Blixtvisit. Hela familjen var ute med båten på Innaren och passade på att göra strandhugg i Brittatorp. Jag säger det igen: Det är inte bara kulturen som lyfter i Scensommar, det är möjligheten att uppleva naturen i småorterna, för många helt okända platser får uppmärksamhet och blir en tillgång för fler. Det är bra på alla sätt. Träffade en kvinna som aldrig varit i Brittatorp förrän denna kväll. I morgon till Kronobergs slottsruin och ”Kom hit!” med Cirkus Saga. Barnbarnen har önskat den föreställningen. Så vi kommer alla som är hemma och tar det årliga fikat på Ryttmästargården efter det.

Stenhumla, Ljunghumla, Vallhumla, Jordsnylthumla är de fyra sorter humlor jag hittills har identifierat här på altanen i blomkrukorna.  Ett stilla tidsfördriv som går an i plus 30 grader. Börjat ta upp den försummade släktforskningen  igen. Satsar på den morfarsgren som funnits ( och säkert finns) i Älghults socken och främst Alster och Gilbonderyd. Tänk om det finns något dokument som kan förklara varför min morfars farfars farmors far, Måns Olsson, på väg hem från ett bröllop i Mycklashult (Möcklashult idag) 1726 trillade av hästen och dog. Och inte bara han! De var två som red hemåt och båda trillade och dog. Sannerligen märkligt. Det hände 8 maj, så de bör inte ha frusit ihjäl. I Gilbondery fanns hustrun och minst fyra barn kvar. Vid den här tiden ägde de en del av ett hemman i Gilbonderyd (finns otaliga stavningar av det konstiga platsnamnet).

56 dagar kvar till valet. I slutet på denna vecka kommer en stor sändning lokala program, regionalt program, riksprogram. De ska stoppas i kuvert tillsammans med valsedlar. En klassisk sysselsättning i en valrörelse. Sociala media i all ära, men…det räcker inte.

Tack för sällskapet igår i Brittatorp! partikamrat Ylva. Och bonus att åka via byn Löpanäs på hemvägen, på en väg som jag inte åkt på många, många år.

Ska röra mig lite sakta ner mot sjön och andra simturen idag.

Sommar i P1 idag – Uje Brandelius! Rekomenderas! Tack för påminnelsen Eva-Britt! Hade missat det.

Carin Högstedt

180715

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se