12. jul, 2018

Scensommarkväll, Rottne, gult gräs, tornsvalor, deltagardemokrati, skolforskning

Hemma efter viskväll med Anders Lundin på Kvarnabacken utanför Rottne, hembygdsgården. ”Expedition livet” kallar han sin visshow. Min granne, barnbarnens farmor, och jag åkte dit. En av mina döttrar dök upp en stund.  Fantastisk miljö, mycket folk, kaffe med hembakat, varmt och skönt, bara ett par mygg. Mycket trevlig föreställning, seriöst om livet på planeten, från de första fotspåren av upprättgående människor. Inget flams, bra röst. Det var ett arrangemang i en lång rad inom kommunens ”Scensommar”, som jag gärna lovordar. Bra grepp med föreställningar i HELA kommunen, hela sommaren. Nästa utflykt för min del blir på lördag till Brittatorp, där Sara Niklasson ska tolka Leonard Cohen. Den föreställningen heter ”Bird on the Wire”. Måndag vill barnbarnen se Cirkus Saga i Kronobergs slottsruin. Härligt! Sedan vill de också delta i Carl-Einar Häckners kväll 2 augusti – och vilken mormor vill inte det! Så då blir det Linnéparken. Däremellan får vi se. Programmet denna sommar har mycket som intresserar mig – eller bara lockar för ett avbrott i valarbete. Herregud, att få sitta och lyssna i någon dryg timme i en helt magnifik utemiljö och högsommar på någon som sjunger och pratar, helt opretentiöst och enkelt, inga biljetter, ta med din stol eller filt om du inte vill sitta på en bräda…vad kan en mer begära?

Aldrig sett så gult ”gräs” som nu vad jag kan minnas. Lite otäckt. Lågt vattenstånd i sjön. Det var det förra året också. Vattnar krukorna med blommor. De fullkomligt slukar vatten. En dahlia ser väldigt bra ut, röd och stora blommor. Önskar jag vore en hejare på att fota och förmedla vackra vyer. Det kommer kanske så småningom. Försöker hinna ifatt alla önskedrömmar, men så många åtaganden kommer emellan. Som distriktsordförande i Vänsterpartiet Kronoberg måste jag vara någorlunda alert hela tiden. Jag stöter hela tiden på problem som ska lösas. Tar tid.  -Ja, någon annan ska ta över uppdraget, jag är lite less.  Senast årsskiftet har jag sagt.

Hela veckan har jag försökt beta av ”göralistan” och lite till. Det blev en motion om att utveckla möjligheterna till forskning inom utbildningssektorn i kommunen och en motion om att introducera ”medborgarbudget”, båda garanterat inga plagiat (som varit aktuellt i växjöpolitiken i veckan). -Nä, och inget heller som intresserar media. Men trägen vinner. Kan läsas på www.vvaxjo.se . Eller facebook inom kort. Båda handlar om sådant som alltid engagerat mig: Forskning och utveckling (FoU) och deltagardemokrati, medborgarnas direktinflytande.

Tornsvalorna svischar runt här ikväll på altanen, det gjorde de även tidigare på Kvarnabacken i Rottne ikväll. Så skönt att de finns fortfarande och skapar sommarljudet.

Carin Högstedt

180712

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se