9. jul, 2018

Riktig semester med släkt o vänner, nära o kära, vattenbrist, stekhett i gräset

Besök av ett skrattmåspar (svarta huvuden). Fisktärna bor i närheten. Börjat studera boken om Sveriges humlor. Identifierat den kanske vanligaste av alla humlor, stenhumlan (orange rumpa) men sett fler sorter i blommorna på altanen. På väg hem från Gasslanda i lördags fick jag stanna i byns utkant, när en fågelmamma försökte få en skock ungar över vägen. En del var hos mamman på ena sidan, andra var på den andra och flaxade. Fick gå ur bilen för att få alla över på samma sida. Helt kamouflagefärgade. Hade inte sett dem om de inte rört sig i diket och på vägen. Men vad var det för fåglar??? Jag har tittat i olika fågelböcker. Det närmaste jag kommer är kornknarr. Det är väl en mindre sensation i så fall. Finns ju knappt kvar… Detta hände sig mitt i jordbrukslandskap och de tog sig över en smal väg. Kanske någon annan vet mer om kornknarrar och liknande fåglar.

Haft riktiga semesterdagar (med avbrott för mail, samtal och snabba beslut om tryckning av valprogram) med 11-årskalas på landet i intensiv hetta, gäster hemma och utesittande till 22.00 utan ytterkläder, fika och bad med barnbarnen med familj igår och som i övrigt ägnades åt bevattning av slokande växter. Föreningen har en pump för sjövatten. Det funkade, men ”min” trädgård ligger långt från kranen. Det är ett helt företag att koppla ihop slangar så det räcker ända fram. Fick hjälp av granne. Idag lite gladare växter. Fina vindruvsklasar! Verkar inte bry sig om vatten. Några aubergine och gott om chilipeppar. Kryddgården uppäten av myror. Fick nytt fikonträd från maken Ls systers barnbarn, som dragit upp fikonplantor av frön. Tack! Den ska vårdas ömt. Större kruka köps in idag, så den kan växa till träd.

Politiken hat bestått av att se alla partiledartalen i Almedalen med kommentarer efteråt plus lite debattinslag på TV. Isabella Lövin (MP) höll ett bra tal om klimat och miljö igår. Bra förslag att öka självförsörjningsgraden från 50 till 80 % beträffande livsmedel. MEN det var ju uppe i den parlamentariska landsbygdskommittén (de 75 förslagen) och det gick inte att enas om procentsats där, blev bara ett till inte så mycket förpliktigande ”ska öka”. Förslaget 80 % är bra – ur trygghets- och säkerhetsaspekter, ur djurskyddssynpunkt, ur besöksnäringssynpunkt (öppna landskap), ur klimat- miljösynpunkt, ur landsbygdssynpunkt. Vi är med! Isabella har helt rätt i att klimatförändringarna skapar krig. Hört expert tala om hur torka är en av orsakerna till krigen och motsättningarna på bl a Arabiska halvön, inte bara oljan. Enligt uttalande av landsbygdsminister Bucht (S), så skulle en ökning av odling i Sverige med 10 % ge 10 000 nya jobb. Så välbehövligt i landsbygderna!

Tog en liten paus och studerade en humla med vit rumpa. En jordsnyltshumla kom jag fram till, också en humla som är mycket frekvent.

På val.digital finns de senaste opinionsmätningarna från sju olika institut, sammanvägda. Det enda roliga jag kan hitta är (V).s 9,5 % och därmed större än (C). Det känns mycket bra i partiet, nya medlemmar kommer och vi arbetar oförtrutet. Tvåsiffrigt är målet. Ju starkare vänster, desto starkare tryck för humanistiska värderingar, jämställdhet och jämlikhet, barn och äldre i centrum för nya reformer (och bevarande av gamla, t ex LSS) som kostar pengar och därför sänker vi inte skatten för de rika, utan tvärtom.

Idag skrivarbete hela dagen. Sitter parkerad på altanen under parasoll. Ska formulera nya idéer till politiska förslag. Avbrott för ärenden i stan och simturer. För första gången vad jag kan minnas var ”gräset” så hett igår att det brände under fötterna. Inte upplevt i Sverige tidigare.

Så kära släkt på Gotland, som brukar retas för Växjös placering i Solligan. Vad säger ni om maj månad och att Växjö kom högre än både Visby och Ölands södra udde? Juli hittills går inte av för hackor. Vi längtar efter regn! Hädiskt att säga i regnstaden Växjö, men så är det. Och för lantbrukarnas djur ser det illa ut med fodertillgången.

Carin Högstedt

180709

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se