4. jul, 2018

Dyngsur utflykt, loppisrunda på Öland, Stenåsa, natur o kultur, valmaterial tar inte paus

Tycker om ordet utflykt. Det innehåller närområde, billigt, enkelt, kort och intressant omväxling och miljöbyte. Första utflykten den här ledigheten var en båttur på sjön Innaren, en rätt stor sjö och nära mitt hem, men jag har aldrig varit ute med båt där förrän den här kvällen. Svärsonen körde och vi fem andra njöt av nya utsikter och stränder. Vi la till vid en sandstrand och badade. Körde sedan till en ö och fikade. Varmt i luften, varmt i vattnet. Så plötsligt blåste det upp, rejält. Riktiga vågor. Båten stampade sig framåt. Tung last. Vissa stora vågor sprutade över mig där jag satt. Barnbarnen tjöt av förtjusning över dessa duschar som speciellt mormor fick. Riktigt spännande båtutflykt som lär oss att även på en insjö kan lugnet vända till storm, om än inte med någon större fara. Dyngblöt klev jag iland, viss om att vi kommer att minnas den utflykten just för att vågorna sprutade över båten och  mormor blev så blöt.

Nästa utflykt till Öland med två av döttrarna. Öland finns i mitt hjärta sedan uppväxten i trakten av Oskarshamn. Om det blev någon utflykt på sommaren så var det naturligt att ta båten till Byxelkrok. Där hade jag ett av mina första sommarjobb på Pensionat Sjöstugan. Det finns kvar! Skalade potatis, diskade, rensade fisk en månad. Just den sommaren mycket dåligt väder.  Hur som helst; nu åkte döttrarna och jag till Stenåsa Camping på sydöstra sidan. Checkade in i en stuga på den lilla trevliga campingen, som moderniserats avsevärt sedan maken L och jag var där för ett antal år sedan och höll på att frysa ihjjäl i dåtidens enkla stuga. Fortfarande enkelt och trevligt, tyst förutom fåglarna. Vi körde runt på södra delen och uppsökte ca 15 loppisar. En del av dem har varit där i åratal. Mycket olika utbud! I Stora Frö skulle vi gå in i Örtagårdens butik, där det säljs kryddor en masse. Där intill kryddorna visade sig numera ligga en butik med mycket trevlig sortering av antikt och kuriosa. Ja, vi hade tyngre last hem. Roligt! Åt gott på Skansens hotell i Färjestaden. För första gången för min del inne i Paradisverkstadens butik och utställning. Så mycket mer än det jag sett av Paradis- produkter! Snyggt Mycket med frökapslar och frukter. Är det Jugendstilen som är tillbaka 100 år senare? Spelade ”Språknörd” på kvällen, ett kortspel. Vi är jämspelta när det gäller ordnördighetsgraden, som är rätt hög.

Hem till verkligheten och en mängd ställningstaganden om tryckande av valmaterial, manus till utskick etc etc. Men det är ingen överraskning att det krävs insatser hela juli ett valår! Gäller bara att hitta fria tider emellan varven och göra något vettigt av dem. Idag var min artikel om (V)s regionpolitik (dock inte sjukvården den här gången) inne i Smp.

En ren njutning att läsa artikel i Smp igår (3/7) av en Niklas Johansson om ”Cykelställsfrågor”. Intelligent, underhållande om viktigt och oviktigt i samhällsdebatten! Perspektiv, proportioner på integration och migration.

Carin Högstedt

180704

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se