30. jun, 2018

11,1 % i lokala opinionen, Röd lördag, gröna partiet är V, ficklampans betydelse

Lördag morgon. Simtur strax efter kl 7. Ensam med sex andungar. Återigen en solig och varm dag!

Spännande att ta del av den lokala opinionsmätningen som Smp presenterar idag. Men , men. Hur säker är den? 800 personer intervjuade per telefon. Statistiskt säkerställda siffror för S, M, V och SD sägs det. S en rejäl minskning med 8,3 %, M en ökning med 5,9.  Jag har svårt att se någon rim och reson i de siffrorna. V en ökning med 3,8. Känns rättvist och följer rikstrenden. SD ökar med 3,9. Helt barockt. Inga företrädare i fullmäktige trots 4 mandat. Inte där förutom kvinnan som gått med i KD. Ingen politik, ingen budget. Av de 800 är det 300 som uppger sig osäkra och ett 70-tal vill inte svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på i kommunvalet. KD kommer inte upp i de 2 % som krävs för att få mandat. MP minskar. Gruppledare Cheryl kommenterar med att miljöfrågorna ligger väljarna varmt om hjärtat och att det ska gynna MP. Häromdagen kommenterade hon raset i miljörankingen för Växjö kommun med att en fråga hade handlat om att ersätta plast och det har inte kommunen arbetat så mycket med. -Kom och hjälp alltså! Det är inte länge sedan V-gruppen lade fram en motion om just plaster, mikroplast och plast över huvud taget, en väl genomarbetad motion. Vad sa då MP? Precis samma sak som alla övriga partier! Bra motion men det enda som bifölls var kravet på att följa forskningen om plaster. I övrigt inget nytt, bara ord. Jag säger det igen: Både på riksplanet (se Naturskyddsföreningens omdöme) och i Växjö kommun är det Vänsterpartiet som är det gröna partiet. Och väljarna är både miljöintresserade och läskunniga.

Gjorde Aftonbladets valkompass igår. Blev 83 % V-partist, 78% MP och 64 % S. 28-23 % föll på L, KD, SD och M. Där emellan 33 % C. Skäligen enkel kompass. Hade kunnat svara så jag blivit 100 % V. Men hur intressant är det?

Satt och läste tidningar igår kväll. Bl a Femina som cirkulerar mellan döttrarna och mig med flera. I det som skulle kunna kallas ledaren i ett nummer skriver chefredaktören om somrarna i djupaste Småland, då hon gick med morfar på strövtåg i markerna i skenet av en ficklampa. Just ordet ficklampa fick mig att börja grubbla. En fungerande ficklampa var ju så oerhört nödvändig att ha. Då när jag bodde med mina föräldrar på ovanvåningen i farmors och farfars hus i Äshult i Småland. Hur skulle vi annars kunnat hitta till dasset när det var mörkt! Men när hade jag behov av en ficklampa senast? Inte på många år! Så det kan ändra sig.

Enda sommarprataren från Kronoberg (ja, han bor dock i Lund) är Kent Wisti. Det programmet ska jag lyssna på! Äskar hans satir och elakheter.

Backsvalor är fridlysta. De har en häckningsplats inte långt från mitt hem, i ett grustag. Där ska byggas ny skola, planeras i alla fall, och nu har Växjö kommun anlagt en ny brant för att de ska kunna göra bohålor där istället. Det är kommunekologen som sysslat med detta med hjälp av länsstyrelsen, konsult och Peab. Det får mig att tänka på att det var en av mina första strider i kommunfullmäktige för många herrans år sedan – att anställa en kommunekolog. Vi hjälptes åt, en M, en C och undertecknad. Det gick vägen så småningom och Lars Andersson anställdes. Han är pensionerad nu och har ersatts med Martin Unell. Jag tror det har haft stor positiv betydelse för kommunen, inte revolutionerande, men positivt att vi haft den kompetensen i bortåt 40 år.

Ska strax ta cykeln till stan. Ska ha en extra Röd lördag; Lådcykeln och (V)äxjös Kommunnytt på Storgatan, tacka folk för det tvåsiffriga resultatet (11,1 %) i opinionsundersökningen! Må det hålla hela vägen.

Måndag-tisdag till Öland med två av döttrarna. Ska bo i campingstuga, uppsöka loppisar och göra vad helst som faller oss in. Blir inget Almedalen. Funderade på att åka över men nej. Går så bra att följa hemifrån.

Carin Högstedt

180630

@hgstedt

www,carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se