23. jun, 2018

Midsommarminnen, solstolsslappt, deckare, Sommar i P1, 23/6, fågelungar

23 juni. Den riktiga midsommarafton, som vi sa förr i världen. Fram till 1952 var den datumfäst. Och det var pappas födelsedag. Idag skulle han blivit 106 år. På 50-60-talet, när vi bodde på landet, firades midsommar med björkar vid verandatrappan, god mat säkerligen, brydde mig inte så mycket om det. På kvällen grillade vi korv vid öppen eld. Sedan när vi fått TV, så brukade det vara en Agatha Christie-film, vilket var en högtidsstund. Eller var det på julafton? Eller både och? Trevligt var det i alla fall.

Berättade för barnbarnen igår om den enda TV-kanalen och enda filmen att välja på. Vilka skilda världar! På 50-60 år. Lite kyligt igår ute på landet med barn och barnbarn med föräldrar , farmor och farbror, men det hör nästan till midsommar, sa vi  och grillade, åt, gick runt byn, spelade boccia, åt jordgubbar och tårta. Satt i glasverandan och såg helt plötsligt ett helt gäng nötväckeungar, kläckta i en holk och nu utflugna.  

 Här hemma, där jag sitter nu, har sädesärleungar kommit ut. De är lätta byten för katter, uppehåller sig mycket på marken, så Tassi har husarrest. Uppe rätt tidigt idag, en enda människa till var inom synhåll när jag tog första simturen kl 8.00. En kvinna med hund. Hon frågade om jag sett några ormar. Det ska vara ett ormår, sa hon. Men nej, det har jag inte. Men då passade jag på att berätta vad jag precis läst i ”Gårdsbybladet”. Storön i Toftasjön, som vi har i blickfånget, ägs av IOGT. Där finns sommarstugor modell mindre på arrendetomter. Christina Nilsson, den världsberömda sångerskan, ägde inte bara Villa Vik en bit bort, som nu är hotell och restaurang, utan även Storön. Men där var så mycket huggormar, så hon skänkte ön till nykterhetsrörelsen! Hon dog 1921. Har aldrig hört detta om Storön innan.

Mycket fin dag denna midsommardag. Mycket sol, lite moln. Badade som sagt kl 8.00. Simtur är att ta i. Inte många simtag när vattnet håller 17 grader. Men badat en gång till. Rensat och klippt buskar men mest använt nya solstolen och begrundat tidens obönhörliga gång. En lång period tillbringade maken L och jag midsomrarna på sjön. Vi campade på någon ö och helst på Koön, dit vi tog oss på fem minuter med båten. Den ön har allt. Klippor, skog och en gräsäng lagom för ett mindre tält. Om det var fint väder midsommarafton var det en kamp för att ockupera Koön först. Den var populär – och är fortfarande – och vi åkte över så fort vi kunde, satte upp tältet och sedan åkte vi hem och packade i lugn och ro. Med tältet markerade vi att det var upptaget. Solnedgången är magnifik därifrån. Så kom barnbarnen och traditionerna ändrades. Vi blev äldre också, inte så begivna på att åla ut och in i tältet. Så nu är det barnbarnens hem som bjuder på midsommarfest med lite inslag av knytis.

Lyssnade på Sommar med skådespelaren Claes Månsson – ja, riktig sommardag det här! Trevligt och musik i min smak. Läst 300 sidor i en deckare också, Viveca Stens ”I fel sällskap”. Bra dag – slapp och skön – valrörelsen känns eoner bort.

Carin Högstedt

180623

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se