21. jun, 2018

Rankinglistor, Humana, utegångsförbud, vuxennärvaro, midsommar, garderobsrensning

I tisdags (19/6) hade ledarskribenten Haage i Smp rubriken ”Fri- eller rövarliv” på sin ledare. Det är tydligen så att KD i Stockholm vill ha utegångsförbud för unga i vissa områden under vissa tidpunkter. Haage tycker det kan vara en god idé och passar på att hyvla av ”sextiotalets revoltpolitik”. Jag läser och erinrar mig när jag för ett antal år sedan – 12? – vaknade på hotell i Stockholm av Aftonbladet, som per tel undrade om jag stod bakom Växjö- och vänsterpartipolitikern Anders Mårtensson som motionerat om att från en viss ålder skulle, efter ett visst klockslag, inga ungdomar vistas ute utan vuxens sällskap. Minns inte detaljerna. Till journalistens häpnad (hörde jag) försvarade jag Anders motion, så gott jag kunde. Jag kände till den. Det blev mycket publicitet! Mycket diskussion. Och ja, vi var en del som ansåg Anders lite KD-anstruken i familjepolitiken. Kan också sägas att han var socialnämndens ordförande flera perioder. Kan ha påverkat. Anders har flyttat och gått över till S, såvitt jag vet. Nä, det blev ingenting med det förslaget. Däremot har jag sett stora affischer vid infarterna till Cagnes-sur-Mer vid franska rivieran med just budskapet: Här vistas inte barn under 15 år (tror jag) ute efter kl 22 utan vuxens sällskap. Så det är prövat där i alla fall. Oavsett allting så är det bra med vuxna ute på kvällar och nätter. Det är ju därför vi har ”nattvandrare”.

Växjö kommun har klättrat i Humanas tillgänglighetsbarometer, bl a för att bostadsbolagen inventerar både ute- och innemiljön i bostäderna och möjligheten för personer med funktionsnedsättningar att kunna bo i dem. Det har gjorts och pågår fortfarande för att partikamrat Eva-Britt Svensson och jag två gånger gjort skrivelse resp motion om ”tillgänglighetscertifiering”. Första gången fick vi ja, men det blev inget gjort för då skulle stor del av hyresrätterna säljas. Andra gången blev det ja på riktigt. Tyvärr omfattas inte de privata bolagens lägenheter! Men vi har bidragit till denna rankingklättring. Lite roligt – även om vi inte bryr oss särskilt mycket om rankinglistor. Såg att rankingen ”Här är det bäst att bo” (görs av Fokus) har en parameter där det ger högre poäng med låg skatt och en med högre poäng om husen är dyra!? För vem ska det vara bäst att bo?

Dagen före midsommarafton. Sämsta vädret på länge. Sista mötet den här säsongen igår. Men det lär bli kort semester, för det är mycket med valsedlar, utskick, valprogram, annonsering. Tre veckor framåt rätt lugnt i alla fall. Har avslutat städningen/rensningen idag. Alla fönster putsade, alla golv våttorkade. Mina garderober, som kastat onda ögon på mig i ett par år, är tömda och sorterade, till Emmaus, till döttrar, till ”tippen”, tillbaka till garderoben. I morgon ut på landet, till barnbarn och krocket, tårta, grill och vandring runt byn. Ska ha med jordgubbar, det viktigaste inköpet idag.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

180621

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se