14. jun, 2018

Fantastiska juni, förlösande städning, mycket mötessittande, vad f-n har ni gjort på 12 år?

Torsdag kväll 14 juni. Min bästa väninna under tonårstiden, Berit, hade födelsedag 14 juni. Jag minns att jag tyckte det var absolut finaste tiden på hela året, just 14 juni. Och 9 juni, min mammas födelsedag. Hon hade fyllt 102 år i lördags om hon levat. Vet inte om Berit lever eller ej. Hon var nygift när hennes man, 20 år bara, begick självmord efter att familjens företag, där han arbetade, gick i konkurs. Vi har inte haft kontakt sedan den tragiska begravningen, 1968. Så det kan bli.

Som jag sett fram mot denna kväll, när jag kunnat lägga åt sidan kommunbudget, skrivande av (V)äxjös Kommunnytt och annat intellektuellt arbete! Vad gör jag när jag kommer hem ca kl 17.00? -Slappar? Nä, inte alls utan precis det jag verkligen vill: Börjar städa. Putsar köksfönstren och tar ut allt i kylskåpet, diskar alla hyllor och rensar från sirap som gick ut 2015. Så skönt! Det får bli min semester. Praktiskt arbete. Så mycket eftersatt här hemma.

Två dagars fullmäktige tar på krafterna. Det är mycket ord om vad partiföreträdarna vill med omsorg, med skola, med kultur, med det ena och det andra. Om jag inte visste partifärg utan bara lyssnade, så skulle jag inte kunna gissa parti. Nu har de borgerliga suttit vid makten i 12 år och låter som om de är nyförlösta i sin vilja att skapa de bästa måltiderna, de bästa skolorna, de bästa villkoren för alla människor! Rörande, men hur kan det komma sig att så många anställda är stressade, sjukskrivna och slutar sitt arbete? Varför slutade 117 undersköterskor sitt arbete 2017? Ingen kan svara. Till slut gör det ont i öronen. Jag är dock stolt över min egen partigrupp! Så få och så aktiva! Tisdagens ordinarie fullmäktige dominerades helt av våra tre V-motioner, varav en slutade lyckligt. Även färdtjänstberoende ungdomar ska få resa gratis på sommarlovet, precis som de som åker kollektivtrafik.

Tiden är ur led. Renfanan har jag för mig brukar blomma i augusti. Nu är den på gång i juni. Vinbären, de få som finns på busken, maken L.s älskling, är redan röda. Tyvärr, den 30-åriga busken tålde inte flytten efter altanbygget. Från att ha varit en jätte i vinbärsbuskkretsen är den helt miserabel men omtyckt av pilfinkarna att sitta och gunga i.

I morgon skolavslutning och jag ska delta i den på Sandsbro skola. Nu är tid för barnbarnen!

Carin Högstedt

180614

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se