2. jun, 2018

Allmoge, poesi, skillnad på båtar och skotrar, Åseda, tillgänglighetsdebatt

Klockan är 19.00. Det är 27 grader i skuggan. Hjärnan på tomgång. Men vattenskotrarna kör runt, runt som vanligt. Ljudet kan göra en vansinnig. Det sägs från skoterhåll och de styrande i kommunen att skotrar ska jämställas med båtar. I drygt 30 år har jag bott vid vattnet och vet vilken skillnad det är på skotrar och båtar. Båtar passerar här. De har ett mål. Ska ut i Helgasjön genom kanalen, till något fint badställe i Toftasjön eller ta en tur i Toftasjön och titta på fåglar. Inga som helst problem. Skotrarna ska ingenstans.  De kör fort och runt, fram och tillbaka. Det är själva poängen med skotern! Att studsa runt, höras och synas! Jag vet.

Denna rekordvarma dag har jag tagit ledigt från politiken och roat mig grundligt, inomhus. Varit på auktion i Braås och där umgåtts med min yngsta bror Mikael, som åkte ända från Kalmar för att vara med. Eftersom han har antikvariat tipsade jag honom om den här auktionen som innehöll mycket böcker, på engelska, svenska, tyska, franska, riktigt gamla, gamla och nyare. Även mellandottern med särbo var där. Roligt! En liveauktion tar tid. Efter drygt fem timmar gav vi oss och då hade jag lyckats få två allmogeskrin och Gunnar Ekelöfs samlade skrifter, fem band, med mig hem. Ett skrin är daterat till 1828, det andra odaterat men ungefär samma ålder och med initialerna GGS och AGD inuti locket. Det är säkert någon bröllopsgåva, Båda skrinen med originalmålning. Gunnar Ekelöf var poet framför allt och jag har alltid gillat hans dikter. Ska bli fint att läsa dikter från 1927 till 1968. De fem böckerna var oupptagna, orörda och från 1990. Jättenöjd. Eftersom jag också lyckats köpa på mig ett bord, så kallat rökbord, från 40-talet, på senare tid, så måste jag nu bestämma mig: Vad i vardagsrummet ska ut?

Det var en jädra intensiv vecka. Avslutades igår kväll med att partikamraten Eva-Britt och jag åkte från Växjö till Åseda för att delta i utåtriktad aktivitet där, med flygblad etc. Ingen kunde ju veta vid planeringen att det var så varmt att benen blev stumma efter lite vandring med infoblad. Inte heller särskilt många som gick till COOP för att handla. Men vi genomförde detta tillsammans med V Uppvidinge och må det leda till någon mer röst i Uppvidinge kommun. I övrigt har jag med fler arbetat med vårt budgetförslag mellan mötena. Så blir det också i morgon söndag. Vi närmar oss ett resultat och kan presentera det i veckan som kommer.

I torsdags kväll debatt om tillgänglighetsfrågor, som var väl förberedd av rörelsens organisationer. Tyckte det gick bra. Vi i (V) är väl pålästa om dessa frågor och har gjort många förslag, som i vissa fall gått igenom. Ta bara den tillgänglighetsinventering som pågår i de kommunala bostadsbolagens bostäder, utomhusmiljön och inomhus! Den har vi föreslagit och fått igenom. Den leder till att åtgärder kan göras där det brister och att lägenheter kan ”certifieras” som tillgängliga och att det kan redovisas på bostadsförmedlingen. Synd bara – inte vårt fel – att 2 000 hyresrätter med bra lägen och rimliga hyror, såldes ut och inte omfattas av inventeringen! Ja, synd, är ju ett understatement; det är tragiskt hur vår gemensamma egendom har hanterats av de styrande M+C+L+KD+MP.

Carin Högstedt

180602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se