29. maj, 2018

Strandskydd o nationalpark hör ihop, "Vi får hoppas på det bästa", KomVux nedmonterat

Inte var dag en uppskattar mycket fyra av fem insändare på en sida i Smålandsposten, vår lokala dagstidning. Men idag hände det. Det är ju mycket jag själv tänker att det där borde jag skriva insändare om, men allt blir sannerligen inte förverkligat. Men så gör någon annan det! Känns riktigt bra. Exempel idag: ”Växjö har monterat ner vuxenutbildningen”. Jonas Jansson, f d elev på Kom Vux skriver att nu har Växjös kommunala vuxenutbildning ”sämre ekonomi, nedlagda kurser, sämre arbetsro och allmän förvirring vid skolvalet”. ”Tidigare kunde jag läsa alla ämnen med lärarledning på samma skola, inte nu längre”.

Det är precis som vi sagt från (V), uppstyckningen av KomVux på en lång rad företag är kontraproduktivt.  Träffade häromdagen på en nyanländ kvinna som gick på läxhjälp. Hon ska bli undersköterska. Hennes läxhjälpare visade mig hennes uppgifter. Så svåra frågor att inte 0,1 % av Sveriges infödda befolkning kan svara, det sätter jag mitt huvud på. Vilken otrolig inkompetens, eller arrogans, av de som ger sådana uppgifter! Utan läxhjälpstödet hade denna kvinna gett upp direkt och vi hade mist en undersköterska. Helt i onödan.

Nästa goda insändare har rubriken ”Strandskyddet gav nationalparken”. Lars-Erik Svensson har kopplat ihop Åsnens Nationalparks bildande (nyss invigd) med det svenska strandskyddet. Han tycker det är märkligt att politiker av nästan alla sorter vill ha bort eller minska strandskyddet medan alla verkar gilla nationalparken. Så klokt! Det bästa i Sverige är allemansrätten och strandskyddet. Det ger långsiktiga och hållbara möjligheter för besöksnäringens utveckling, biologisk mångfald och folkhälsan dessutom.  

Nästa insändare påpekar att det är ”Inte dyrare att tanka idag än för 50 år sedan”. Jag tror han har rätt i sin uträkning. Mycket tänkvärt. Vad gnäller vi för?

Så har föreningen Kronoberg för fred och alliansfrihet, KFA, skrivit om vikten av att Sverige håller fast vid alliansfrihet, inte går med i NATO utan framför allt via FN bidrar till en fredligare utveckling. Kan inte sägas nog många gånger.

Har läst Carolina Setterwalls bok ”Vi får hoppas på det bästa”. Mycket bra, berörande, engagerande om den unga familjen, där mannen plötsligt dör i sin säng på natten, helt ung och till synes frisk.

Region Kronobergs rödgröna budget är klar och presenterad. De stora nyheterna enligt tidningen är mer resurser för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga samt familjecentraler. Lovande! Det är alltså inte Regionen som bromsar familjecentral på Teleborg utan kommunen. Växjö fullmäktige tog beslut om en ny familjecentral för två år sedan. Det krävs samarbete mellan kommun och region för att bilda en sådan. Inget har hänt. Uselt. Det var en V-motion som skrevs efter att V-gruppen varit på besök på Dalbo familjecentral, den enda i kommunen hittills, trots en ständigt ökande befolkning och behov. Det borde stå i kommunallagen att ej genomförda fullmäktigebeslut ska motiveras i fullmäktige efter ett halvårs dötid eller så.

I regionbudgeten (S+V+MP) finns också ambitioner för fler yrkeshögskolor och självfallet rekrytering av personal och utfasning av hyrläkare.

I kommunen har de styrande partierna (M+C+L+KD+MP) presenterat sin budget och (V) fortsätter knåpa på sin liksom (S). Undrar hur många timmar vi lägger på budgeten som röstas ner i en enda votering efter en troligen intensiv debatt, men utgången är given i det budgetsystem vi har numera och där blocken är cementerade. Har hört att i Kalmar kommun kan de ha 100 voteringar på en budget. Låter roligare måste jag säga. I Växjö ställs förslagen i sin helhet mot varandra, rubb och stubb, alla miljarderna i ett svep.

LRF Sydost bjöd in till dialog med partirepresentanter igår kväll. Eva-Britt Svensson och jag var där. Började kl 17.00 i Kalvsviks bygdegård, där vi fick soppa och mycket engagerad ordförande för bygderådet informerade om hur de arbetar i Kalvsvik från invånarnas sida. Stolt visades Arena Kalvsvik upp. Ja, en arena värd namnet, för idrott och med utegym, på skolgården. Det är sant. De är helt otroliga att hitta möjligheter och utveckling i denna by! Sedan åkte vi till en gård alldeles i närheten där LRF Sydost informerade om jordbruksnäringen, djurhållning, matproduktion, skog och ägande. Somt kan jag hålla med om, annat inte. Till syvende och sist är ju planeten och vi människor på den beroende av den biologiska mångfalden och då behövs både reservat och nyckelbiotoper, även om ägandets makt kan minska.  Gårdens ägare visade stolta upp en ny investering av solpaneler på ett byggnadstak. En ljuvligt varm kväll då vi rörde oss utomhus mestadels.

Idag möte på möte men kommunstyrelsen, den sista innan sommaruppehållet, blev kort. Kunde cykla hem tidigt och det var svettigt. Nu en kvällsbris på altanen. Denna dag började för övrigt med att jag spillde ut en massa mjuk kattmat på köksgolvet. Men sedan kom den regionalt kände fågelskådaren Mikael P förbi med sin hund (han bor alldeles i närheten) och vi bytte några ord om storlommen, som nyss hörts, om skäggdoppingen som flyttat någon annan stans och sedan gol göken. På gott humör igen.

Carin Högstedt

20180529

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se