24. maj, 2018

Nationalpark Åsnen, sommar redan, PRO, landsbygden, brf Sågverket, budgetarbete

Sommar! Oavbruten sol idag. Full fart på cyklen till stan och möte med PRO.s  samorganisation i Växjö kommun, som är ett paraply för sex olika lokala PRO-föreningar i kommunen. Samtal om seniorangelägenheter att driva. Kanske bli årets seniorkommun 2020? Ja, inte oss i (V) emot. Vi är med på många frågor, som t ex fria bussresor för pensionärer under lågtrafiktid, hemtjänst utan biståndsbedömning ett visst antal timmar och mycket annat. Apropå kollektivtrafik. Läser i dagens Dagens ETC att Estland infört gratis kollektivtrafik i hela landet. De är därmed världsledande på det området. OCH de räknar med att satsningen kommer att bära kostnaderna och även gå plus! Intressant!

Gick lite i förtid från det mötet till överläggning med Eva Johansson (C ) och kommunens två landsbygdsutvecklare om just aktuella landsbygdsfrågor. Diskuterade fördelningen av bidrag till samhällsföreningarna och sockenråden – summa 26 aktiva – kanske dela in dem i tre kategorier istället för två, stora och små föreningar? Pratade hemsändningsbidragen till lanthandlare som kör hem med varor till de som inte själva kan ta sig till affären. Bostäder och brist på tomter och mark är alltid aktuellt. Lekplatser utanför Växjö tätort, på badplatser t ex? Där brister det. Revidering av landsbygdsprogrammet ska göras efter valet. Nytt möte mellan oss – efter valet. Vi är nu inne i det skede då det inte finns plats för mer före valet. Eller nerver.

Jag använder all tid jag hittar till budgettexter för (V)s kommunbudgetförslag och så får det fortsätta några dagar till. Morgondagen har jag vikt sedan ett halvår minst för att delta i invigningen av Nationalpark Åsnen. Men jag lägger ner det. Kan ju lika gärna åka dit en annan dag i lugn och ro. Väldigt roligt att Kronoberg får den 30.nde svenska nationalparken! Verkligen ett lyft! Nä, det får bli budgetarbete i morgon, trots allt.

 Ikväll årsstämma med min bostadsrättsförening, noggrant förberedd av valberedningen vill jag påstå som en av tre i den. Bra förslag till styrelse med några nya unga förmågor, ny ordförande och förslag till höjning av arvodena till styrelsen. De har legat stilla länge och vi har kollat med jämförbara föreningar i HSB Sydost och sett att vår förening ligger långt under medianen. Allt väsentligt gick igenom och smörgåstårtan, fräsch sådan, kunde ta vid efter en frågestund. Jag tjänstgjorde som ordförande för mötet, där 25 personer närvarade och föreningen har 44 lägenheter.

Lagt ner fikonträdsodlandet. Den klarade förra vintern men inte den här. Nu står ett citronträd i den fikonträdskrukan. Kollade SMHI-prognosen framöver. Varmt, soligt, torrt! Tog första badet i sjön igår. Säkert 20 grader i vattnet. Semester – var är du?

Carin Högstedt

180524

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se