21. maj, 2018

Barsbro, vattenkraft, valpepp, Gemla, 800 bevlådor, tornseglarna är här, försommar

Åter en mycket fin kväll med blå himmel, stillsam Toftasjö och just nu sex pilfinkar på fågelmatarna.  Efter den lyckade ögonoperationen för några veckor sedan ser jag nu dessutom hur fint tecknade de är! Trodde ett tag det var en ny art. Idag på förmiddagen hörde jag för första gången denna vår/sommar tornseglarna swischa i luften. Det betyder att nu har de sista flyttfåglarna anlänt och försommaren är här.

Hela söndagen igår på möten. Först ett ”valpeppmöte” på Kronobergs folkhögskola, där vi gick igenom valrörelsen på längden och tvären. Vem gör vad, när och med vilka medel? Bra flyt. Nya engagerade. Vår kommunala listtopp är suveräna på både att skriva och tala. Viss ökning i opinionen, i SIFO 9,3%. Borde vara mycket mer men är åt rätt håll.  Ja, milde himmel vad mycket som ska göras. Vänsterpartiet i Växjö kommun har ingen särskild anställd. Vi har två deltidare i hela Kronobergsdistriktet. De hjälper och stöder de små föreningarna i övriga kommuner.  Växjö får lita till ideella krafter i hög utsträckning. Och vi gör så mycket vi kan!

Tillbringat denna eftermiddag med två partikamrater i Gemla och delat (V)äxjös kommunnytt, som delvis handlar om vårt besök där häromsistens. Kul att gå in i affären idag och överlämna bladet – fast mest för att köpa vatten och kaffe – till ägaren, som var omnämnd på bladet. Lite kvavt och värmt på en gedigen promenad i norra delen av Gemla, södra delen tar en av våra medlemmar som bor i Gemla. Bra sätt att få grepp om bebyggelsen i kommunens olika orter att gå runt så här! Nu har vi gjort besök i alla sex kommundelscentra och följt upp i politiken och på (V)äxjös kommunnytt. Känns som mycket meningsfullt politiskt arbete.

Igår också på en bolagsstämma i ett privat bolag. Tror det är den första för mig någonsin! Har ju aldrig köpt några aktier, så inte så konstigt. Däremot varit på kommunala bolagsstämmor förstås. Nu har jag ärvt fyra aktier i Barsbro kraftbolag, småskaligt vattenkraftverk i glesbygden i norra kommunen. De har 30 delägare. När inbjudan kom blev jag intresserad. Vattenkraft var ett av maken L.s stora intressen och det var därför han köpte aktierna förstås. Nu ville jag veta mer om detta. Styrelsen var där - består till stor del av lätt grånade män i min ålder – och förra stämman hade tagit upp behovet av föryngring. Hade inte lyckats men flera namn nämndes och försöken fortsätter. Verksamhetsberättelsen gicks igenom grundligt. Ingen enkel sak att driva vattenkraftverk! Det är mycket kunskap som sitter i den här styrelsen, om vatten och flöden, om is och luckor, om klimat och väder, elpriser och framtidsutsikter. Vattenflödet 2017 extremt lågt. Jag ska fortsätta följa bolaget, kanske köpa lite fler aktier?!

I lördags ”på stan” med Kommunnytt och sedan runt i olika områden för att dela i brevlådor. Har ett par hundra kvar av de 800 jag åtagit mig. Mitt åtagande gäller fram till valet. I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen och på kvällen distriktsstyrelsen och V Växjös valledning. Tror vi ska försöka minska de interna mötena. Men lättare sagt än gjort. Dyker hela tiden upp nya frågor och ställningstaganden som ska göras.

Well, well. Underbar kväll. Ska läsa handlingar inför morgondagen men också njuta av en helt otrolig försommar.

Carin Högstedt

180521

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se