9. maj, 2018

Sandsbrofestivalen, litteraturquiz, tröstergök, citronträd, ridsport, ullbollar, Pride Växjö

Utryckning till träff med en personal på lasarettets bröstavdelning, där det händer mycket som för en utomstående är svårförståeligt. Nu senast politisk hantering av en från personals sida begäran om dialog för att eventuellt starta en intraprenad. Ombudspersonerna (V) hade ordnat en träff med stor hastighet och jag kunde hänga på. Intressant att höra denna inside information kring turerna på lasarettet. Vänsterpartiet är positivt inställda till intraprenader som ett verktyg för att medarbetare – som vill – ska få mer inflytande över sitt vardagsarbete, ett sätt att fördela mer makt till personal, något mindre till politiken. Det kommer att bli mer diskussion i Region Kronobergs styrelse nästa vecka. Varför säga nej utan dialog?

Min ambition är att blogga varannan dag. Jag brukar klara var tredje. Den här veckan har varit omöjlig. Uppe tidigt, sent hemma eller helt slut. Igår av trevlig orsak! Sandsbrofestivalen – mellanstadiet på Sandsbro skola har musikuppvisning i konserthuset. De är 200 elever, publiken fyller alla 800 platserna och består förstås av anhöriga. Klasserna har övat in musiknummer hela vårterminen och de är väldigt skickliga på alla möjliga instrument och de sjunger så bra! Mycket hög stämning! Konferenciern låter ingen vila, allt ska applåderas och allt är värt att applådera. Min dotterdotter i klass 4 spelar trummor. Jag håller på att krevera av stolthet. 2,5 timmar pågick denna festival. Nästa år har jag ytterligare ett barnbarn på mellanstadiet. Ser redan fram mot den festivalen som blir nr 22 i följd. Vilket jobb lärarna lägger ner och vilka resultat!

Innan dess var det kommunstyrelsens arbetsutskott, V Växjös valledning, årsmöte med Bibliotekets vänner (BV) och därefter litteraturquiz. Det senare konkurrerades ut av det oerhört vackra varma sommarvädret. Jag deltog i quizet en halvtimme, för sedan var det konserten. Hela styrelsen och alla andra förtroendevalda omvaldes i BV. Har tyvärr missat en del styrelsemöten nu i vår, men hoppas komma i fas igen och kunna påverka utbudet av författaraftnar. Höstens program ser bra ut för den delen!

Börjat äta frukost ute. Har sällskap av en flock pilfinkar. Räknade till 12 på en gång. Hört göken för första gången denna vecka. Östergök – tröstergök. Idag besök av maken L.s syskon med en respektive. Satt ute och åt smörgås och drack kaffe. Trevligt. De hade varit på kyrkogården och planterat lite växter runt gravstenen, som äntligen anlänt. Det gjorde jag och barn och barnbarn i söndags. Det är fint med plats för några växter till. Nu hade syskonenen bl a perenn från ”Källebacken”, sommartorpet som maken L.s föräldrar köpte på – tror jag - 50-talet, med sig. Fick ett citronträd av syskonen, det första jag haft, med en citron på. Får nog ersätta fikonträdet som inte visar några livstecken ännu. På tal om växtlighet så var HSB här och klippte gräset igår. Den unge mannen på gräsklipparen stannade när han såg mig och frågade hur jag ville ha ”min” trädgård klippt. Skulle han göra något eller sköter jag det själv? Vi kom överens om att  han inte ska behöva flytta några av mina saker men gärna får ta en sväng där han kommer fram enkelt med maskinen. Bra! Han skulle bara veta att efter att HSBs gräsklipparmaskinister någon gång klippte av någon/några av våra buskar/växter i sin nitiskhet, så döpte maken L samtliga till ”HSBs huliganer”.

I måndags besökte delar av fullmäktigegruppen Theleborgs Ryttarsällskap. Nu har vi besökt alla fem ridanläggningarna i kommunen. De är olika. Theleborg är mer fritidsgård än tävlingsbenägna, har bra lokaler. Alla hästar har boxar utom en som finns i spilta. De har utmärkta hagar och ängar att vara på och en utsökt vacker omgivning. De dras med knaper ekonomi, behöver fler hästar, men de kostar. Ca 270 elever, mycket ideellt arbete från styrelsens sida. Två grupper för ”funkisar”, personer med funktionsnedsättningar, 6 + 6 elever.  Förhoppningen är att kunna köpa sex hästar till hösten. Nu har vi bra underlag för att driva ridningen och ridanläggningarnas möjliga utveckling vidare. På kvällen hade vi kommunal grupp och inbjuden förening var Djurens rätt. De har 400 medlemmar i Växjö kommun och 45 000 i Sverige! I Växjö driver Djurens rätt förbud mot djur på cirkus, bort med ullbollarna, som har kommit istället för påskfjädrar med mer. Växjö kommuns majoritet upplåter cirkusplats gratis. Alla andra ska betala för sig på Spetsamossen men inte cirkusar… ”Gratis” är ju annars närmast ett skällsord, speciellt om det handlar om pensionärer och kollektivtrafik.

Regiongruppen i måndags tog beslut om regionpolitiskt program, med något tillägg och ändring. Bra! Nu är vi klara med många valförberedelser och kan ägna oss åt att sprida budskapen.

Växjö Pridefestival – lördag 12/5, samling 13.30 på Norrtulls parkering i Växjö. För kärlekens skull, för frihet och kunskap – delta!

Carin Högstedt

180509

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se