29. apr, 2018

1 Maj, Bullens korv, solidaritet, Trafikplats Fagrabäck, 2 000 hyresrätter till salu, glashuset

Fin helg passerat – ja fortsätter i morgon med Valborgsmässoafton och så 1 Maj. Valborg har i många år varit den dagen då 1 Maj-talet skulle bli klart. Både jag och maken L har talat åtskilliga gånger i Växjö och övriga orter i länet. Maken L höll ut längst. Talade i Älmhult förra 1 Maj. Vi firade aldrig Valborg – mer än när maken L var anlitad som vårtalare, t ex vid elden i Månkullebo, en scoutstuga i Fylleryd.

Idag besökt graven tillsammans med maken L.s dotter, på besök här. Vi väntar fortfarande på gravstenen, som skulle kommit v 17, alltså veckan som gick.

Gemensamt medlemsmöte V Braås-Rottne och V Växjö i torsdags kväll spikade ett kommunpolitiskt program. Det gick väldigt lugnt till. Programgruppen har arbetat effektivt och nu ska det läggas ut på nätet i första hand. Där är det levande och om och när nya frågor dyker upp finns det tillåtelse att ändra i det. Grunden är lagd. Finslipning kan ske successivt.

På samma sätt ska vi nu hantera förslag till Regionpolitiskt program, som jag med goda underlag jobbade med under torsdagen. Det är en avvägning hela tiden. Hur mycket ska med? Vad orkar folket tillgodogöra sig? Vårdområdet kommer att bli en viktig fråga i valrörelsen. Eller är en viktig fråga, som alla människor förr eller senare får kontakt med. Köer är ett gissel. Anhöriga tar på sig stort ansvar och knäcks inte sällan, slutar sitt lönearbete, blir själva sjuka. Bra i DN idag (29/4) om prostatacancer och allmän screening för att rädda många liv. Självklart att den cancerformen ska få samma uppmärksamhet i förebyggande syfte som bröstcancer med mammografin.

Deltagit i min bostadsrättsförenings städdag med Bullens korv som belöning. Alltid lika gott! Gjorde inga stordåd men fick ihop två säckar rens. Besökt äldsta dottern som fyller år idag, född i Lund, umgåtts med maken L.s dotter och i övrigt farit runt för att hinna så mycket som möjligt.

1 Maj, arbetarrörelsens helgdag. Det är absolut något visst att demonstrera och manifestera denna dag, då en vet att det gör massor av människor runt hela jordklotet, på samma dag. Absolut. Villkoren är olika men målen desamma: Solidaritet, rättvisa, jämlikhet, jämställdhet.

I Växjö har Vänsterpartiet samling klockan 13.00, Storgatan, Växjö, ”Speakers corner”. Det blir korta tal av Maria Garmer, etta på kommunlistan, Johnny Werlöv, tvåa på listan och Robert Armblad, etta på riksdagslistan. Estradpoesi av Erica Engdahl. Sedan går vi med Älghults musikkår i täten till Vattentorget 1, IOGT, Sigfridssalen, där Malin Björk, V.s EU-parlamentariker talar kl 14.00. Bergsbestigarna och Disa Horner underhåller med musik och sång. Alla är välkomna! Största tåget i Växjö detta år också? Det avgör du. Det finns tre kommunala ärenden den här mandatperioden som vi högeligen tycker mycket illa om, från början till slut. Det gör många av kommunens invånare också. De tre är Trafikplats Fagrabäck, storskalig trafik”lösning”, utförsäljningen av drygt 2000 hyresrätter och bygget av ett stadshus/glashus på stationsområdet för mer än 700 miljoner. 1 Maj är dagen då vi kan visa vad vi tycker! Om lokala frågor såväl som globala!

Carin Högstedt

180429

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se