26. apr, 2018

Socialism, kärlek, språk med Nina Björk, Greider och Timbro, Katalys och klassklyftor som dödar

Lyckad föreläsning med Nina Björk i Växjö i tisdags kväll. Publiken fick vänta en bra stund, för hon kunde inte kliva av på stationen i Växjö. Alla passagerare hann inte ut! De fick åka med till Hovmantorp och Nina ordnade där skjuts med någon tillbaka till Växjö. Tågtrafiken upphör inte att överraska.

Nina talade utifrån sin bok Drömmen om det röda, som handlar om den historiska Rosa Luxemburg, men drar också paralleller till nutiden. Hon höll sig till tre teman: socialism, språk, kärlek. Inte minst inom kärlek är Rosa överraskande – och Nina! Vi ca 60 personer, unga och äldre blandat, fick en rejäl dos intellektuell stimulans och kanske mer ideologiskt mod.

Väl hemma blir jag sittande vid köksbordet med de två senaste Dagens ETC. Här läser jag om det som Nina Björk talat om – på ett annat sätt. Göran Greiders ledare tisdag 24 april handlar om ”Timbroiseringen av Sverige” och det oerhörda övertag i opinionsbildning och problemformulering som Sveriges Näringsliv och Timbro har. ”Trots att enkät efter enkät påvisat det stora motstånd som finns ven bland borgerliga väljare mot vinster i välfärden, lyckas aldrig medierna ställa de borgerliga partiledarna till svars för att de inte går i takt med sina egna väljare.”

I samma tidning har SAU-MAI-DAU skrivit om klassklyftor som dödar. Det är Katalys som gjort rapporten som artikeln bygger på. ”Medellivslängden i Sverige ökar. Men samtidigt tilltar skillnaderna i livslängd och hälsa mellan fattiga och rika”. ”Bland arbetarklasskvinnor står medellivslängden till och med stilla”, säger Mats Wingborg (uppvuxen i Växjö) på Katalys.

Den högsta medellivslängden kvinnor och män har  boende i Danderyd, Lidingö, Täby. Lägsta för kvinnor har Landskrona, Sundsvall och Piteå, för män Landskrona, Eslöv, Sandviken.

Hur kan det gå så här? Vad kan politiken göra? Eller är det ödesbestämt? Nina Björk är tydlig: Det är politiska beslut som saknas, politiskt mod. Men det är inte enkelt heller. Vi är ju som individer beroende av och del i systemet, kapitalismen.

Intensivt arbetsmöte i valberedningen för vår bostadsrättsförening igår kväll. Vi löste upp knutarna! Vi har ett förslag till styrelse, som kommer att hålla!

Hinner inte mer nu. Ska ha möte här hemma i eftermiddag och det kräver insatser med dammsugare.

Carin Högstedt

180426

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se