22. apr, 2018

Drev-Hornaryd, Tolg, Stockholm, järnvägsstrul och sunk, disputation

Kom hem 22.30 igår från Stockholm och årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark. Jag var ett av tre ombud från Noaks Ark Småland-Halland. Tre ombud, två anställda från Växjö. Vi hade enda motionen och den blev noggrant analyserad och diskuterad. Vi vill ha effektivare styrelsemöten och representation från landets Noaksarkföreningar. Riksförbundet är ett paraply för de regionala föreningarna. Ja, vi baxade motionen från ord till verkstad, arbetsgrupp ska utses och stadgarna ses över.

Dagen började uruselt med tågförsening redan i Växjö. Där försöktes SJ sätta ytterligare en vagn till tåget. Det misslyckades. -Men det där har de ju försökt tidigare, sa en luttrad passagerare. Det gick inte då heller.  Missade anslutningen i Alvesta. Bokades på nästa tåg, som också var försenat. Överlade med mig själv? Hinner jag till mötet över huvud taget? Beslöt att försöka. Kom fram med taxi lagom till själva stämmoförhandlingarna började men missade preludierna, bl a föredragning från AIDSImpact, 13.th international conference i Kapstaden i november 2017.

Tåget till Stockholm var bedrövligt. Satt i 1 klass (ej bokat själv). Toalett ur funktion. Nästa toalett en stinkbomb, spolning ur funktion. Stationen i Alvesta smutsig, rulltrappor ur funktion. -Nä, detta är inte mitt Sverige. Där är det rent och snyggt, inte sunkigt. Hemvägen gick jättebra – till den ömma knutpunkten Alvesta. Där sköts avfärden till Växjö fram, tills vi gav upp och tog en taxi. Höghastighetståg – glöm det tills det vi har av järnväg fungerar!

Det var en mycket intensiv mötesvecka! Varje kväll intecknad, Tolg, Fullmäktige, ABF och sedan möte i Drevs församlingshem med sockenrådet i Drev-Hornaryd. 300 personer bor här, rätt jämnt fördelade på de båda gamla socknarna. Kvällen började med bildvisning som gav en bra inblick i bygdens liv. Väldigt fin inledning! Så ställdes frågor till Eva Johansson (C ) och mig om våra visioner för landsbygdsutvecklingen i allmänhet och Drev -Hornaryd i synnerhet. Vi talade barnomsorg, skola, äldreomsorg, kommunikationer, P-platser i Växjö stad, pendelparkeringar, bredband, bostäder, förväntade förslag från regeringens landsbygdsproposition, som ska komma.  Ett rejält möte och mycket engagemang för bygden. Jag kände inte till projekt ”Kul-tur-tramp”, som äger rum varje sommar; en cykeltur med information om det som passeras, som inte minst hemvändare ser fram mot. Ja, milda makter vad av ideellt arbete som utförs i det tysta! Länstrafikens ”närtrafik”, beställningstrafik, är ett svar på hur det ska gå att åka kollektivt i de här glesa bygderna. Det är igång i Ljungby och Tingsryd. Kommer till Växjö kommun så småningom. Pendlarparkeringar är också nödvändigt, för stadskärnan tål inte mängden privatbilism.

I torsdags på stan med senaste (V)äxjös Kommunnytt, i solsken! En man stannade cykeln och sa att han kommer att sakna  Rossana Dinamarca i partiets ledning. Det är viktigt med en invandrarkvinna där, tycker han. Men nya vice ordföranden är just det, säger jag: Nooshi Dadgostar. Det hade han missat.  En annan man, äldre, kommer med hjälp av rullator fram och säger att nä, han har svårt att få in mer i sitt huvud och vill inte ha något flygblad. -Men säger han, en sak vet jag, vad som än händer så ska jag rösta på SD. -Jaha. En äldre kvinna tar upp den dåliga pensionen. Hon har dessutom fått restskatt. Men då har du väl haft någon mer inkomst, säger jag. Jo, det medger hon, men på grund av restskatten, så ska hon inte rösta över huvud taget.  Vissa så kallade argument för att rösta si eller så – hur ska en motargumentera? Blir bara trött på okunskap och brist på respekt för demokratin. Men så går ju inte att resonera, det inser jag.

Så på disputation i fredags eftermiddag på Linnéuniversitetet! Karin Pernebo, psykolog i Region Kronoberg, har forskat på deltid i sin tjänst och är nu färdig med sin avhandling om barn som upplevt/bevittnat våld i nära relationer. Kommer säkert en fortsättning. Intressant samtal mellan Karin och opponenten, en norrman. Blev riktigt spännande. Svårt ämne, bygger på intervjuer med barn och deras mammor plus en pappa. Så bra att någon forskar i detta. 5-10 % av barn i Sverige är i situationen att bevittna våld mot – oftast – sin mamma. Därmed är de också våldsoffer och det påverkar hela livet.

Två av mina döttrar fyller år nu i slutet på april och idag blir det gemensamt kaffekalas. Har lyssnat med ett halvt öra nu när jag skrivit på radion, där Ulla Andersson (V) och Elisabet Svantesson (M) m fl diskuterat det faktum att oro och trötthet ökar, att stress och press drabbar många och att kvinnor är lätta byten för utmattning. Finns för lite tid för återhämtning i det slimmade arbetslivet och i det politiska heltidslivet. Svårt att dra gränsen. Söndagsnoja – gå igenom allt som jag måste göra kommande vecka. Skriva upp och ordna efter angelägenhetsgrad. Ja, det är dessutom fullt frivilligt valt leverne!

Ha en god söndag!

Carin Högstedt

180422

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559, privat