18. apr, 2018

Folkbildning, ABF, #metoo, V-motioner, Diakonicentrum, utsatthet, Bostad först, Tolg, Hornaryd

Lite paus mellan debatt på Diakonicentrum och ABFs årsmöte, där jag är (V)s ombud. Rejält trött efter att ha jobbat fram ett (V)äxjös Kommunnytt på förmiddagen. Långt fullmäktige igår med idel nederlag. Fem V-motioner behandlades, bl a två som skrivits i kölvattnet på #metoo-rörelsen. Men den rörelsen rubbar inte övriga partier en millimeter. - Är det sant, tänker jag nu själv, kan det vara sant? -Ja, röstsiffrorna 51 mot jämställdhetsambitionerna, 4 för (V), 6 frånvarande talar sitt tydliga språk. Är det något konstigt med våra motioner? Nä, inte alls. Ingen säger att vi har fel, men de vill inte göra något mer än det som redan görs – eller inte görs. Inte ens en redovisning av vad skolan har av genusutbildning och pedagogik och en redovisning av hur kommunens mångfaldsprogram används i styrelser och nämnder kan fullmäktige få, innan motionerna behandlas! Ja, jag är förb-d. Går inte in på övriga ärenden – allt finns inspelat på www.okv.se, Öppna kanalen Växjö. Kan ses på webben var en än befinner sig. Ett snilledrag av maken L en gång i tiden att driva TV-inspelning av fullmäktige i Växjö och sedan även - satt långt inne - regionfullmäktige. Många ser och kommenterar. Finns också på närradion. Kommunfullmäktige pågick i sex timmar igår.

Diakonicentrums debatt var mer en frågestund, väldigt väl skött av Åsa, moderator och övriga ledare på D-centrum. Bra frågeställningar på sociala temat! Blir bara lite konstigt när partiföreträdare tar upp en fråga som metoden ”Bostad först” som angelägen, när samma parti har avslagit en V-motion om det rätt så nyssens. Men de kan ju ändra sig förstås. Trevligt och alla partier utom (SD) var där. Diskussion om varför inte kommunen driver ett centrum för utsatta utan överlåter det till kyrkan. Svar från höger såväl som vänster: Vissa verksamheter drivs bättre i föreningsregi. Kommunal förvaltning passar inte till allt. Men mitt tillägg är att kommunen alltid har yttersta ansvaret för medborgarnas väl och ve. Det är viktigt att ha justa villkor och inte använda föreningslivet för att spara pengar rätt och slätt.

Härligt väder! Drar mig till ABF och återkommer senare.

Tillbaka 20.30. Bra folkbildningsverksamhet inom ABF! Årsmötet gick också vägen och avslutades med paj och musikunderhållning. I morgon Kommunnyttsutdelning på Storgatan i Växjö och på kvällen till Drev Hornaryds sockenrådsmöte, inbjuden tillsammans med Eva Johansson (C). Vi är ju landsbygdsansvariga i kommunstyrelsen och ska svara för utvecklingen utanför tätorten.

Kommunstyrelsens direktmöte i Tolg i måndags kväll samlade 120 personer. Ja, nästan alla i bygden var där. Inga stridsyxor utan lugna gatan. Tolgborna i stort sett nöjda tolkar jag det hela. Får se vad de säger i Drev Hornaryd.

Nu ska jag sätta mig ute en stund och uppleva skymningen och se solcellslamporna tändas.

Carin Högstedt

180418

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se