16. apr, 2018

Granhults träkyrka värd att ses, starar o sädesärlor, Tolg Direkt, Gemla, Lammhult

Måndag morgon och proppfull kalender den här veckan. Men igår bröt jag med sittandet vid datorn och gjorde något jag tänkt göra i 40 år; jag åkte på utflykt till Granhults gamla kyrka, som ligger avsides i Uppvidinge kommun. Äldsta dottern och hunden Troll följde med. Granhult är rätt namn på byn. Väldigt tätt med mäktig granskog. Sveriges äldsta bevarade träkyrka med anor från 1200-talet! Av de 14  socknarna i Uppvidinge härad hade 7 träkyrkor. Bara denna är kvar av dem. Biskop Tegnér ville riva också denna kyrka men granhultsbönderna vägrade och inledde en lång kamp för sin kyrka. Den blev sädesmagasin under en period. Kyrkogården används ännu. Den innehåller en del gamla gravstenar utan synliga inskriptioner. Klockstapeln är från 1703. Kaplansgården, Kyrketorp, ligger bredvid kyrkogården och är församlingshem numera, väldigt sevärd och genuin den också. En enkel guide ger en bra beskrivning av Granhultsbornas engagemang för kyrkan och om dess historia och målningar. Så bra utflykt! Gör vi i sommar också för vi lyckades inte ta oss in i själva kyrkorummet och titta på målningar och annat. Verkar vara kaffeservering sommartid. Underbar miljö.

Mycket skrivarbete i helgen och ligger efter med alla ambitioner. Men… har börjat städa trädgården. Har ordnat på altanen – dock inga blommor ännu. Det känns som för tidigt och kallt. Satt i alla fall ute i lördags kväll ett par timmar utan att frysa. Såg en meningslös (meningslösheten är själva poängen) TV-deckare på SvtPlay på ipaden. Runt om glada starar och sädesärlor som nu anlänt. Pilfinkarna flockades i fågelmatarna och så storlommen som ropar från sjön. Mina katter gjorde mig sällskap och lyckades avhålla sig från att ge sig på sädesärlorna. De är lätta byten för katter, där de trippar omkring på marken.

I morgon kommunfullmäktige med flera V-motioner, årsredovisning och en hel del intressanta ärenden. (V)äxjös Kommunnytts baksida är så gott som klar. Innehåller berättelse från vårt besök i Lammhult häromsistens och presentation av tre kandidater till kommunfullmäktige. Nästa heldagsbesök i kommundelscentrum Gemla i maj.

Nu till dagsverket. Ikväll möte i Tolg, Tolg Direkt, kommunstyrelsen och folket i bygden träffas.

Carin Högstedt

180416

@hgstedt

www,varhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se