10. apr, 2018

Sädesärlan här, storlommen likaså, tidiga sociala insatser, funka för livet, rädda LSS

Tidigt på morgonen idag såg jag första sädesärlan. På Skogslyckans kyrkogård, på den nästan dagliga promenaden till maken L.s vilorum. I förrgår hörde jag storlommarna från Toftasjön. All is på sjön är borta idag. Igår 20 grader plus, idag på morgonen 2. Klädde av fikonträdet vinterskruden bestående av bubbelplast, frigolit, säckväv. Ser ut att ha klarat sig bra hittills.  Baxade ut en av korgstolarna och fixade till altanen. Nu blåser alla löven in igen.

Träffade en ängel i eftermiddag, på vårdcentralen i Hovshaga. Lyssnade, fattade att jag har ont i min axel med mera. Avvaktar med att lista mig till annan vårdcentral som jag faktiskt tänkt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen. Intressant information om Social Impact Bonds, ett sätt att ta itu med utanförskapsproblem genom ”socialt utfallskontrakt” där offentlig sektor samarbetar med privata intressenter. Bakom detta fikonspråk finns ca 100 kontrakt i Sverige. Norrköpings kommun var först 2016. Metoden är importerad från England. Den går ut på att effektivt åtgärda problem inom en begränsad grupp och hitta nya metoder och kunna visa resultat och ta hem en ”vinst” som delas ut till aktörerna. Min enkla fråga är varför inte offentlig sektor själv arbetar mer metodiskt, systematiskt och utvärderande med sociala åtgärder? Måste privata in för att åstadkomma det? Kejsarens nya kläder? Kanske inte. Allt som leder fram till att hjälpa t ex barn med särskilda behov på ett tidigt stadium är ett framsteg. Faktiskt väldigt elementärt.

Har deklarerat och betalt min restskatt samt lämnat över maken L.s deklaration till Bladhs begravningsbyrås boupptecknare m m. Känns skönt att släppa ansvaret till någon som kan. Morgondagen tillbringar jag på mässan Funka för livet och Rikskonvent för LSS, heldag. Sedan arbetsutskott med Vänsterpartiet Kronoberg. Nu lite stillsam avslutning på dagen med tidningen Antik och Auktion.

Carin Högstedt

180410

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se