6. apr, 2018

Perfekt mottagande på ögonop, busstrassel, suddigt, uppåtopinion, Lammhult i sikte

Första patienten på ögonklinikens operationsavdelning i Växjö igår, 7.20. Åkte taxi in för att vara säker på att komma i god tid. Patient nr 2 var en man i samma situation som jag, ett öga skulle bli användbart igen. Vi pratade lite. Vi erbjöds lugnande drink om vi ville av sjuksköterskan som droppade pupillförstorande i ögonen med jämna mellanrum. Nä, tänkte jag, bäst att vara så drogfri som möjligt när jag ska gå till bussen sedan. Patient nr 2 tog ”drinken”.

Det hela gick väldigt lugnt och fint. Ca 20 min till själva operationen. Uppassad hela tiden med frågor om hur det kändes. – Du har haft väldigt dålig syn på ögat, sa läkaren. Och så är det. Sista tiden varit förfärlig egentligen. Genom att jag anmälde mig till återbudstider, så fick jag en tid efter 14 dagar efter sista undersökningen istället för att vänta ett par månader. Mycket bra!

Efter operationen samtal med sköterskan om vad jag ska tänka på etc och så drar jag mig till apoteket. Här finns mina ögondroppar färdiga. Lite yr i huvudet men inte så farligt. Går till busshållplatsen på Kronobergsgatan. Lite långt i mitt tillstånd men jag kommer fram. -Var är det nu Sandsbrobussen står? Frågar mig fram för jag har svårt att se vad det står på skyltarna. Klockan är 9.00. Buss ska gå 9.03. Perfekt. Buss kommer 9.27 ungefär. Kvinna  missar buss till Araby med 2 sekunder. Chauffören ser henne men kör vidare. – Chaufförerna är förbannade, säger hon. Inte förvånande, menar hon. -Nähä, tänker jag, föga talträngd. Vill hem. Så kopplar jag till situationen på N Järnvägsgatan och bussen som körde ner i ”slukhålet” som jag kallat det, men det är visst tvärtom, någon upphöjning som gjorts för att hindra bilar men inte bussar att köra där. I vilket fall så är det en buss som fastnat dagen innan enligt medias rapportering. Är det därför de är förbannade?

Nu får jag känna på hur det är att i inte alltför kallt och blåsigt väder, men inte heller trevligt, stå och vänta, lite yr i huvudet, finns inget att sitta på, inget vindskydd, ingen buss nr 5 i sikte. De ska gå var 20.nde minut. Vänsterpartiet har skrivit till tekniska nämnden om behovet av soffor, väderskydd, toaletter på denna ”provisoriska” hållplatscentral som ska fungera till 2024… Ja, fick vi, men det är faktiskt bråttom att verkställa, om inte resandet ska minska och folk bli begränsade i sin rörlighet. Jag tänker på personer med funktionsnedsättningar eller variationer, som att inte orka stå längre tid. Det är många i den situationen och de har i allmänhet inte bil!

I onsdags kom rapport från uppmärksam medborgare från öppningen av det tillika ”provisoriska” nya stationshuset. Det öppnades tydligen utan att vara färdigt. Rörigt och svårtillgängligt – återigen är personer med funktionsvariationer särskilt utsatta. Partikamrat fotade och bekräftade att det hade varit bra att skjuta på öppnandet en vecka så att åtminstone basal bekvämlighet och information finns på plats.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ BRÅTTOM??? Frågan ska och måste ställas till de som styr i kommunen: M.C,L,KD,MP.

Idag ska jag inte köra bil (pga ögat) men åka med partikamrater till Lammhult för heldag med besök på Värdshuset (lunch), Svenssons Möbler, skolan, ridklubben och träff med representant för samhällsföreningen. Riktigt spännande program och kanske rapporterar jag redan ikväll från det.

Bra siffror för (V) i diverse opinionsmätningar. Noterar att när media rapporterar om dessa mätningar så nämns inte vänsterpartiet i texterna; en är tvungen att söka i siffrorna direkt. Stabiliteten, trenden uppåt (svag men i alla fall) gör oss helt ointressanta. De som hänger på gärdesgården eller under den skrivs det massor om däremot. Hälsan tiger still? Eller är det bara eventuella regeringskonstellationer som är intressanta – inte innehållet? Fast DN har idag(6/4) ett tappert försök att göra opinion av vad väljarna vill. Ska läsa den noggrant, när ögonen klarnat.

Carin Högstedt

180406

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se