31. mar, 2018

13 april 1985, Rädda LSS, lokalhistoria med djup och räckvidd, religioner, White o glashuset

Så var vi där, på Smålands museum och utställningen om 13 april 1985 i Växjö. Det började den dagen på Stortorget med VPK.s torgmöte, där dåvarande partiledare Lars Werner talade. Det torgmötet fortsatte med en tillståndsgiven demonstration av Nordiska Rikspartiet, NRP. Det var ett par tusen människor som följde det hela, som protesterade, många verbalt, några mer handgripligen. Nazisterna flydde mot järnvägsstationen och barrikaderade sig där inne. Maken L, då 40 år, talade för besinning och lugn istället för våld. Han hjälpte polisen, något som vissa på den tiden hade svårt att erkänna.  

Det är fotograferna Hans Runesson, Roy Himsel, Tommy Bernesson, Erik Johannesson som ställer ut sina foton och beskriver dagen timme för timme. Och vilka fotografer, vilket sinne för bildhistoria! Det finns också tidningsklipp, nationella och internationella, och inspelade program och intervjuer från TV. Växjö var verkligen i centrum. Diskussionen rörde naturligtvis hur vi bäst ska bemöta nazismen och dess anhängare. Där är vi fortfarande. Utställningen är aktuell idag. ”Damen med väskan” är där på många foton, inte bara det som blev ”Århundradets bild”. Hon var engagerad, helt klart. Utställningen pågår till 6 maj, så det finns tid ännu att se den. Ett stycke lokalhistoria för 33 år sedan, som har ett allmänmänskligt djup och bär vidare.

Vi var alltså där idag, mina döttrar, barnbarn och svärson. Det är gripande att se maken L i full vigör och handlingskraft, i händelsernas centrum, på flera foton. Vi gör det med stolthet.

I torsdags hade jag ordförandeberedning med tjänstepersoner på Region Kronoberg inför nästa möte med FoU-beredningen. Kände mig nöjd. Vi planerade nästa möte och gjorde lite grovplanering av de tre återstående mötena under mandatperioden, det vill säga 2018. I övrigt den dagen en manifestation för LSS – bort med försämringarna i denna lag, som ska ge personer med funktionsnedsättningar möjlighet till assistans och därmed frihet i sitt vardagsliv. Initiativet kom från SSU. En rad talare fick oss i publiken att stå kvar i den kalla snålblåsten och lyssna. Självfallet ska de mest utsatta ha det stöd de behöver, behoven ska styra, inget annat. Bra initiativ, väl genomfört, gott om V-partister i publiken. Det gläder mig. Detta är en av de enskilda sakpolitiskt viktigaste frågorna som rör sig i Sverige idag. Det handlar om människovärdet, det handlar om frihet för alla oavsett funktionsnedsättningar, från födsel, olyckor eller sjukdomar.

 Läser med stort intresse biskopen Fredrik Modéus artikel i Smp idag (31/3): ”Vi behöver ett vuxet samtal om religion”.  Det är lätt att hålla med. Svenska Kyrkan gör mycket gott. Han nämner 200 000 hem- och sjukbesök årligen, 40 000 hushåll får ekonomisk hjälp, inom diakonin sker 450 000 samtal per år.  Sedan vänder jag till nästa sida och läser Ulf Carlssons insändare om ”Partier fiskar i grumligt vatten” och den antimuslimska retoriken som råder i svensk politik. Carlsson (vet inget om honom) räknar upp olika omänskligheter från kristendomens sida och menar att varken kristna eller muslimer i allmänhet vill något annat än leva i fred med sina medmänniskor.  Också rätt!

Nu ger arkitektbolaget White sin version av vad som gjort att de inte längre har något ihop med Växjö kommun om bygget av glashuset på stationsområdet. Mycket intressant! White anser att intentionen hela tiden varit att de skulle ha ansvaret hela vägen. Det är ju så vi har uppfattat det utifrån också måste jag säga, från det fullmäktige där White presenterade sitt vinnande förslag! Överraskningarna är många i denna dokusåpaliknande historia. Det jag har hört ryktesvägen var att trä blivit betong och att fläktar och ventilation flyttats till takvåningen, så att det omöjliggör restaurang med mera. Nu läser jag – i Smp idag – att fläktar etc flyttats (enligt White). Vilka konsekvenser det får för tänkt användning vet vi ännu inte. Så vad är det för hus som första spadtaget på fredag 6 april  kl 12.00 ska tas för? -Ja, jag vill ju inget hellre än att projektet läggs ner, men om de som styr inte gör det, så undrar en ju vad det blir av den storslagna tanken? Revisionen ska granska ”stadshusbygget”. Bra det.

Ha en god och glad helg!

Carin Högstedt

180331

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se