28. mar, 2018

Regementsparken, bofinkar i snö, valhemlighet för alla, böneutrop och klockklang, religionstolerans

Minus 19 grader vid fyratiden idag på morgonen, Dymmelonsdagen. Dymmel sägs i uppslagsbok komma av ordet träkläpp. Under stilla veckan, veckan före påsk, användes träkläppklang istället för metallklockklang. Dymmelonsdag har jag kunnat hela livet att det heter, men aldrig slagit upp såvitt jag minns. Träkläppar, klockringning, böneutrop – inget nytt under solen. Människan har alltid hittat sätt uttrycka sina religiösa traditioner. Mellan tio års ålder och till jag flyttade hemifrån som 18-åring ungefär bodde min familj på landsbygd där frikyrkan i byn var mycket stark. Den var av en art som såg synd i det mesta och som hade bestämmelser om speciellt kvinnors utseende. Håret i knut, inga smycken mer än ett halsband, inte gå på bio oavsett filmens innehåll, Vilhelm Moberg fick inte läsas etc.  Mina föräldrar var inte medlemmar, men de flesta av invånarna i trakten var det och församlingen skapade en alldeles särskild kulturell miljö. Jag var ju ofta i upprorsstämning mot alla förbuden och begränsningarna, men blev också intresserad av religion både som fenomen och som en möjlig enkel väg till ”lycka”. Det senare gick inte så bra att förverkliga.

Senare.

Gjorde ett avbrott här för möte på partiexp.en. Redde ut praktiska saker som tidsplanering, SvTs Valkompass, datum för kommande möten etc. Valledningsmöte igår kväll och styrelsemöte V Växjö ikväll.

Temperaturen på nollpunkten nu och både bofinkar och koltrastar är i farten igen. Klarade alltså den bistra natten. Städade inför påsk och våren på altanen i måndags, ja, röjde lite, la duk på bordet, tog fram nya stolsdynor. Hängde påskägg i lilla julgranen. I tisdags morgon var allt dränkt i snö! Ställde in vårresa med en av döttrarna till Skåne. Får bli senare när vägarna är säkra och våren kan anas i alla fall.

Mycket bra artikel i Smp idag (28/3) om ”Vad ska människor göra när de inte längre behöver jobba?” När vi kunnat befria från visst arbete tack vare digitalisering – vad gör vi då? Bengt Johannisson, professor vid Linnéuniversitetet, föreslår att handarbetets värde återupprättas. Ja, kortare arbetstid, medborgarlön kan frigöra tid för hantverk, kulturellt skapande, återbruk och ”grön” möbelproduktion – finns ingen ände på vad som kan bli gjort om vi har orken och tiden. Ljus framtid!? – socialt, ekonomiskt, ekologiskt hållbar!? Japp, den ska vi verka för.

En annan insändare, samma dag, samma tidning är skriven av Cecilia Fransson och handlar om matsvinn. Hon tycker att butikerna inte tar sitt ansvar för matsvinn när de bjuder ut till exempel två gurkor till billigare styckpris än att köpa en styck gurka. Känner igen detta. Sedan jag har blivit ensamhushåll så har jag funderat på detta, att det är svårt att handla så lite som jag behöver. Dels är jag ovan, men jag hittar inget mjölkpaket med ekologisk lättmjölk som är halvliter, bara enliters. I varje fall inte i min affär.

På kommunstyrelsens arbetsutskott igår var ett remissvar på statlig utredning om ökad valhemlighet uppe. Saknas vad jag har läst mig till att i samma veva ta upp SRFs (Synskadades riksförbund) mångåriga propåer om möjlig valhemlighet vad gäller att kryssa personer. Om det är så – ska kolla ytterligare – lägger vi i (V) till krav på det i kommunens yttrande.

Regementsparken – bygga eller inte? - Nej, nej, sa V+MP+C i byggnadsnämnden till denna mycket ifrågasatta förtätningsexploatering i en ”grön lunga” i Växjö. S avstod i det läget. Ska bestämma sig till kommunstyrelsen nästa vecka.  Som hörs på namnet är området ifråga starkt knutet till I11, gamla regementet och dess bebyggelse av kulturhistoriska officersvillor, vilket jag tror de tjänade som.

Ska på läkarkontroll i eftermiddag. Tror på rätt bra värden. Börjar arta sig orkesmässigt, men tar det lugnt. ”Högt blodtryck är inte att leka med”, säger folk varnande till mig.

Carin Högstedt

200328

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se