20. mar, 2018

Fuckcancer, DestinationSmåland, vårdcentralsbesök, timeout, social hållbarhet - var är den?

Tråkig nyhet om cancersjukdom i närståendekretsen och en känsla av att någon sjukdom, psykisk utmattning och/eller fysisk, härjade i min egen kropp drev mig igår till vårdcentralen, utan tidsbokning. Kunde jag få ett EKG och blodtryck månne? Jovisst, blev väldigt väl mottagen under en dryg timme. Armen troligen artros, hjärtat inget fel men högt blodtryck. Fick intravenös medicin innan de släppte ut mig och trycket gick ner. Mötena igår kväll kunde jag glömma sa läkaren. Hemma idag och äter mina piller. Missar väl förberedda möten med kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktige. Inget att göra åt i detta läge. Ska på återbesök på vårdcentralen i morgon. Så får vi se.

Mycket bra – verkligen bra debattartikel i SvD idag 20/3! En rad människor med anknytning till socialarbete har skrivit om behovet av en djuplodande diskussion om socialpolitiska visioner, om det förebyggande arbetet för att undanröja fattigdom och misär, hemlöshet och utsatthet. Socialarbetarnas situation är svår och många lämnar sitt yrke. Deras kunskaper och kärnan i socialarbetet kommer inte till användning. Hur ser de socialpolitiska visionerna ut idag? frågar de partiledarna och vill nog ha fylligare svar än ”fler poliser och hårdare straff”.

Som vanligt trevligt på styrelsemöte med Destination Småland AB igår förmiddag; resonerande, informerande, framåtsyftande, utan stridigheter. Jag tog upp bristen på forskning nationellt kring hela området besöksnäring och hur vi i Region Kronoberg skulle kunna utveckla samarbetet med Linnéuniversitetet. Tog också upp hur kollektivtrafiken skulle kunna stödja besöksnäringen genom att sommartid tänka turism, destination, istället för arbetsresor och istället för att minska trafiken just sommartid. Kanske någon förstudie? Fler och fler efterfrågar möjligheten att resa kollektivt och miljösmart på semestern. Hur ta tillvara det? Vi pratade också om den utredning om besöksnäringen som är på remiss. I det omfattande remissvar som det samlade destinationsnätverket i Sverige föreslår, så framgår att det finns ett mycket omfattande regelverk kring besöksnäringen och deras ofta små företag. Hur gå fram och förenkla istället för att bara prata om dessa regler? Vilka behövs inte?

Jaha, här sitter jag på blanka tisdagen och tar det lugnt. Lite overkligt. Men nödvändigt uppenbarligen.

Carin Högstedt

180320

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se