17. mar, 2018

Medborgarlön/basinkomst, kortare arbetsdag, Timbro, ambitiös landsortspress

Nio minusgrader tidig lördagsmorgon. Nu fem och lite sol mellan snöbyar. Stackars fåglar. Gräsänderna kommer regelmässigt och äter småfågelmaten. Lagt lite på marken för dem och de tre koltrastarna, som jag har på mitt ansvar. I övrigt blåmesar, talgoxar, pilfinkar, kajor, kråkor, skator. Och alla vill vi ha vår och värme nu!

Fantastiskt bra av en landsortstidning som Smp att ha en artikelserie om medborgarlön – eller som det numera kallas; basinkomst. Bo Ströberg har skrivit del 1 och 2, fredag-lördag 16-17 mars. Det kommer fyra artiklar till på detta ämne, en riktig djupdykning och mycket ambitiöst. Ströberg skriver om forskning, pågående försök och pionjärer inom basinkomst. Närmsta pågående försök är i Finland och Holland. Svenskarna är mindre intresserade av medborgarlön än andra länders invånare i Europa, enligt undersökningar. När Per Jansson skrev avhandling om basinkomst för sådär 15 år sedan, så fick den betecknande nog titeln ”Den huvudlösa idén”. Kanske är det islossning på gång, för Timbro har gett ut en antologi om just basinkomst, helt nyligen. Måste ta del av den!

Jag är och har länge varit anhängare av tanken på att alla människor ska kunna ha mat och husrum utan att be om det eller tigga sig till. En garanti för att det går att överleva oavsett situation i övrigt. Däremot är det inget jag har drivit dagligdags på många år. Det har känts så fåfängt i det kompakta motstånd som råder. Men visionen verkar vinna terräng runt om i världen. I Sverige borde vi kunna tillgodogöra oss all digitalisering och robotisering genom att korta lönearbetstiden. Målet är ju livet, inte lönearbete in absurdum. Livet innefattar så mycket av skapande, av omsorg om barn och äldre, om hälsa och föreningsliv. Det ska också räknas in i ”arbete”, tycker jag. Tror att medborgarlönstanken kommer att ta tid att genomföra, men kanske till och med blir naturlig utveckling i framtiden.  

Har vilat mycket i veckan för att komma i fatt mig själv och bli av med värk i kroppen. Mycket bättre nu, även om en axel krånglar. Deltog igår i IDs årsstämma som ombud för Växjö kommun. ID är en ideell förening, Institutet för lokal och regional demokrati, som håller i och utvecklar internationella projekt, gör utvärderingar åt organisationer och jämställdhetsanalyser av arbetsplatser. Alltid trevligt att träffa de som arbetar där och ta del av deras verksamhet! I många år var jag både vice ordförande och ordförande i ID, vilket gjort mig många erfarenheter rikare. På eftermiddagen kommunala gruppens arbetsutskott med planering av studiebesök, ”röda lördagar” och valprogramskrivning.

Carin Högstedt

180317

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se