7. mar, 2018

Till försvar för demokratin i Sverige, Internationella Kvinnodagen, kontanthantering

Hände sig igår att jag parkerade vid Utvandrarnas hus som så ofta. När jag skulle betala i automaten satt redan ett bankkort där. Det finns alltså fler som glömmer kortet i den P-automaten än jag själv! Namn fanns på kortet. Jag gick till mitt möte i IOGT-huset, partikamrat googlade namnet, hittade telefonnummer och jag ringde. Telefonsvarare. Läste in meddelande. Samtal tämligen omgående. Tacksam ung tjej som var på vandring runt Växjösjön. Jag har ju själv fått samtal från upphittare och vet vilken oändlig lättnad det ger. Det borde faktiskt vara obligatoriskt med en ljudsignal som säger ta ut kortet, inte bara ett litet blink.

Apropå P-automater så har vi i V-gruppen nu en motion om kontantanvändning klar för inlämning. Det är viktigt att kommunens tjänster kan betalas med kontanter för den grupp människor som inte är digitala i alla lägen.

Intressant upprop om ett försvar för demokratin i SvD i måndags! Bakom #vimåsteprata står ett hundratal samhällsengagerade medborgare, som anser demokratin i Sverige hotad och är beredda att starta dialoger och möten i hela landet tillsammans med studieförbund, folkhögskolor och svenska Pen.  Artikeln har ett 20-tal undertecknare. Jag hyser största respekt för t ex Ola Larsmo, Elisabeth Åsbrink, Po Tidholm, som är några av de 20. ”Spänningar är nyttiga, åsiktsskillnader oundvikliga. Men tonens råhet, föraktet för svaghet, hånet mot det som inte passar har gått för långt”, skriver de. Superbra initiativ! #vimåsteprata är öppet för alla som vill samtala om och stödja det öppna samhället.

Kommunstyrelsen igår gick snabbt. Togs beslut om en integrationsplan, som inte med ett ord nämner de ensamkommande barnen/ungdomarna. Vi från V lade några förbättringsförslag till denna plan.  Lite gehör på någon punkt, men ingen väsentlig förändring. I övrigt ett till intet förpliktande svar på V-motionen om #metoo. Dock positivt att vi nu beslutat om en digital översiktsplan!

Sitter och väntar på att barnbarnen ska komma från skolan. Deras föräldrar är i Falkenberg idag (begravning) och därför kommer barnen till mig. Det blir troligen våffelfest.

Äntligen plusgrader. Igår bortåt sju, idag 1,5.

I morgon Internationella Kvinnodagen. Ska till Club Matriarkat på Café de Luxe. Ska finnas i bakgrunden till Ung Vänsters debattör Disa Horner, en av initiativtagarna till #tystiklassen. Partierna är inbjudna att diskutera skolfrågor. Kl 18-20.30. Finns också möjlighet att delta i demonstration från Speakers Corner på Storgatan i Växjö 17.30 till Fria Ordets Hus, där det är flera progressiva organisationer som har program i några timmar. Härligt – finns något för alla och världen blir sig inte riktigt, riktigt lik efter #metoo och denna 8 mars, som lär vara en uppföljning av #metoo i hög utsträckning!

Carin Högstedt

180307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se