24. feb, 2018

Coco, guldklocka, 1918 brödet slut, släktforskning, buss nr 8, barn och unga rehab, Älgvägen

Två dagar med barnbarnen, 9 och 10 år. Började med bio, Coco, som fått så fina recensioner, barnen, deras mamma och jag. Märklig film med mycket tänkvärt innehåll. Så förberedde vi en natt ihop, spelade Den svarta diamanten och kröp ner i sängarna. Läste tills vi somnade. Serietidning, Kamratposten och Karin Wahlbergs roman om sjukhuslivet på 1950-talet.

Frukost och så skulle killen med kompis till Leklandet. Tjejen och jag tog buss nummer 8 till Samarkand för att titta på kläder, köpa rätt sorts makaroner och kanske fika. Lyckades för andra gången avstyra en HarryPotterstav för 299 kr. Men vi hittade en vårjacka som hon gillade och mysbyxor till mig. Bara våren som saknas.

Väl hemma igen, bara vi två, så skulle vi gå igenom mitt smyckeskrin, en av tjejens favoritsysslor hos mig. Och där ligger som alltid min mammas guldklocka. -Ja, vi ägnar den uppmärksamhet. Tittar på stämplarna. 10 karat. Det är inte guld, som vi barn alltid trodde, det är guld utanpå men inte rakt igenom. Nåväl. Den är troligen sedan 1940-talet och har inte använts på kanske 30-40 år. Jag skruvar upp den, utan förväntan. Den går! Vi är omåttligt imponerade, klockan tickar på. Nu börjar jag fundera på när mamma fick den här klockan. Troligen i samband med förlovning och bröllop i början på 40-talet. Tänk om det står något i pappas kassaböcker? Vi letar i alla lådor och skåp som innehåller familjedokument. Hittar några kassaböcker från början av 40-talet. Pappa var noggrann. Läser och anar klockan bakom ”present till Inga” 145 kr. I samlingen ingår också min farfars kombinerade almanacka och kassabok från 1918, alltså 100 år sedan. Där står till exempel namnen på korna vid vissa dagar. Farfar var arrendator på Äshult 2 vid denna tid. Gården köptes senare loss. Min pappa var 6 år. På aprilsidan står två gånger: ”Brödet är slut”.  Javisst. 1917 – hungeruppror! I Sverige var många människor helt urfattiga och hade inte mat på bordet.

 Roligt att forska tillsammans med barnbarn! Fortsatte sedan på kvällen att fördjupa mig i en gren på min mormors sida, som fanns i Gransmåla, Mörlunda socken, från 1700 och framåt. Bröt för På spåret. Tog Dresden på Zwinger, slottet som är konstmuseum bl a. Var där med maken L på campingturné i öst 1986. Glömmer aldrig campingplatsen, Mockritz. Tälten stod så tätt att pinnar och linor gick kors och tvärs över varandra. Livsfarligt om det började brinna.

I fredags förmiddag gjorde V.s regiongrupp besök på Barn- och ungdomsrehab, på Älgvägen i Växjö. Där träffade vi Karin och Frida som gav oss mycket utförlig information om verksamheten. De tar emot barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar, rörelsenedsättningar, autismspektrumtillstånd och små barn med utvecklingsproblem. De möter barn och unga både i grupp och som individer.

De berättar om en verksamhet som växer med många fler individer att ta hand om och en budget som inte växer i den takten. De berättar om de dåliga lokalerna, som inte uppfyller krav på sekretess och som ligger i skogen utan kollektivtrafik, vid en återvändsgata där trottoaren inte har skottats utan telefonpåminnelse att gatan finns. Från närmaste busshållplats är det en bra bit att gå och ofta med rullstol, uppför en backe. Det är inte god tillgänglighet med tanke på kategorin patienter! De vill flytta och det lär finnas ritningar på nya lokaler, men saknas beslut om igångsättning. Jaha, vi ställer frågor, vi resonerar och lämnar med ett tydligt uppdrag, anser jag. Viktig verksamhet, kompetent personal från många yrkesgrupper, samma läkarresurs som på 1980-talet trots väldigt många fler barn och unga att möta. Låg sjukfrånvaro, låg omsättning av personal. Tack för mycket strukturerad information, Frida och Karin!

En partikamrat och jag håller på med en motion om att beräkna koldioxidutsläppen på hela konsumtionen, inte bara den som sker i kommunen utan också den importerade. Känns mycket angeläget.

Lördag förmiddag. Var 10 minusgrader när jag gick upp. Nu lite sol och minus 1 grad. Orolig för fikonträdet om kylan fortsätter nattetid. Ett koltrastpar har slagit sig ner här.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

180224

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se