11. feb, 2018

V-kongress, avslag, bifall, Rottne, klimatkatatrofer, batongpolitik, mellotrist

Följde stor del av kongressdebatten igår samtidigt som jag hade en både nät- och liveauktion i Braås igång, TV och Ipad. Betalade räkningar, skrev en artikel på ridsportstema, som jag skickar in i morgon, efter att den varit ”på remiss” till kommunala gruppen, som bidragit med synpunkter.  Försökte koppla av med Mello, men blev bara ännu tröttare och blasé. Inte ens Jonas Gardell hade något alternativ att komma med!!!

Kongressen är sig lik; har deltagit i otaliga sådana. Yrkat, voterat, reserverat mig, motionerat, avvikit från partistyrelsens linje, oftast i underläge! Men påverkat, på sikt. Så är det ju. Idag är jag  i allmänhet tillfreds med partiledningens förslag och svar på motioner. Tidsbristen har alltid varit påtaglig på kongresser. Ombuden har i allmänhet förberett sig hemma och vill säga det de tänkt – självfallet. Inte lätt att korta ett inlägg från två minuter till en helt plötsligt.

Bra artikel idag i DN, där Jonas talar klartext om ”populistisk rättspolitik”, batongpolitiken, som nu grasserar i framför allt (M). Perspektivförskjutningarna i svensk politik går snabbt. Nu gäller det att ”runda” (SD), bli ännu hårdare, kräva ännu strängare straff, sätta asylrätten  ur spel. Inte hört tillstymmelse till fundering på vad som händer om/när klimatförändringar driver massor med människor på flykt från t ex Bangladesh och andra områden på jorden, där torka respektive översvämningar kan göra det omöjligt att leva. Jag förstår inte hur synen på invandringens volym aldrig sätts i samband med situationen i världen; krig, naturkatastrofer, klimatförändringar, folkmord (nu rohingyabefolkningen i Burma).

Intressant artikel om sömnlöshet i DN Kultur idag! Känner igen mig. Författaren Marie Darrieussecq berättar. Min sömnbrist grundar sig delvis i tre barn och de störningar det medför. Men jag tror också det är ärftligt. Min mamma pratade ofta om hur dåligt hon sovit. Kan ju bero på oss fyra barn förstås! I alla fall det bästa jag läst om sömnlöshet!

Lyssnar hela tiden med halvt och ibland helt öra på sändningen från kongressen. Så mycket engagemang och energi! Skulle tro att motionen om ”jämlikhetsdata” går igenom, trots att partistyrelsen avslagit den. Det är ju helt enkelt ett verktyg för att se hur jämlikheten, eller brist på, fördelar sig på olika grupper.

Gör ett avbrott i eftermiddag och besöker barnbarnen. I morgon gör V-gruppen besök i Rottne, ett kommundelscentrum utanför Växjö stad. Börjar på Rottne Industri, sedan Sörgården, särskilt boende som blivit intraprenad, och så träff med representanter för samhällsföreningen.

Carin Högstedt

180211

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se