9. feb, 2018

DN Debatt, GAL-TAN, väderskydd, soffor, skolmarknad, kajors rätt att leva

Det finns två lokala insändarskribenter som jag fäst mig vid på senare tid. De är väldigt bra och vågar ifrågasätta ”sanningar”: Agnes Ozolins och Catarina Thestrup. Agnes är kemist och skrev om ”Europas grönaste stad” som mer marknadsföring än innehåll för några veckor sedan. Catarina är lärare i Växjö kommun och skriver i Smp idag. Rubriken är: Granska skolsystemet i stället för skolorna. Hon angriper marknadstänket i skolan, konkurrensen mellan skolor, mörkandet av brister, tystandet av kritik. ”I och med att skolan inte längre ägs och drivs gemensamt har samarbetet mellan skolor i det närmaste försvunnit och lärarnas och även kommunens, skolverkets och skolforskningens möjligheter till styrning och påverkan har minskat.” ”Är det verkligen såhär vi vill ha det?” -Ja, hur blev det så här och går det att ändra? När det inte ens finns en majoritet i riksdagen för att stoppa vinstjakten. Catarina skriver väldigt insiktsfullt. Många håller nog med i själ och hjärta.

I Alvesta kommun ska de börja skjuta kajor. Inte i Växjö ser jag i Smp idag. Tack och lov. Men de ses som problem enligt tjänsteperson på tekniska nämnden. Jag måste säga att jag tänker inte alls på Hitchcock när en flock kajor far genom luften. Jag tycker de tillhör staden och jag känner mig som en del av kosmos, när de susar över himlen. Men det kanske en inte får säga i det här landet?

På förre fullmäktige ställde jag en fråga till ordföranden i tekniska nämnden om väderskydd och soffor på den provisoriska bussterminalen på Kronobergsgatan i Växjö, ett provisorium som ska vara i 2-3 år. Det saknas väderskydd, det saknas soffor. Det är ju orimligt obekvämt och kommer att betyda färre passagerare. Många av bussåkarna orkar inte stå upp någon längre stund utan behöver sätta sig. Kan ju inte vara en nyhet. Hade ingen tänkt på det?  Så verkade det på svaret. Vi följde upp frågan i V-gruppen med en skrivelse till tekniska nämnden. Idag – återigen i Smp -  förstår vi av artikel att det kan bli soffor, någon form av väderskydd och kanske en toalett. Det går framåt alltså.

Vaknade tidigt och plöjde dagens tidningar rätt noggrant. Vad skriver de om Vänsterpartiets kongress som börjar idag? -Ja, självfallet om det faktum att en f d partiledare är portad från kongressen och avhoppad plus några andra ”avhopp” (det går att sluta ett uppdrag utan att det är något dramatiskt). Men rätt hovsamt ändå. Ja, Smps ledarskribent vrider om kniven lite extra. Ett svar på den skulle kunna vara DN Debatt idag, ”extremhögerns politik görs självklar med GAL-TAN-skalan, av Aron Etzler, (V).s partisekreterare. GAL-TAN betyder Grön-Alternativ-Liberal och Traditionell-Auktoritär-Nationalistisk, de motpoler som enligt upphovsmännen skulle kunna ersätta den klassiska höger-vänster-skalan. Tycker artikeln är mycket intressant och synnerligen läsvärd. Tycker även att GAL-TAN är intressant som tankegods. Etzlers kritik är en vidräkning med GAL-TAN – den saknar ju socialismen t ex. DN Debatt idag.

Så blir det! -Nä, jag ska inte kandidera till kommunfullmäktige. Beslut om listan tas nästa vecka, men valberedningens förslag verkar väl förankrat. Vi får nya namn på toppen och det har vi arbetat för hela perioden. De kommer att göra en god insats inför valet. Sedan får vi se hur majoriteten ser ut och vilka platser i nämnder och styrelser vi kan komma in i. Hur det känns? -Ja, kluvet. Men rätt. Lite att förlora ett fotfäste, lite av en befrielse. Men kommunpolitik kan bedrivas på andra arenor än just kommunfullmäktige.

Ska följa kongressen på SVT Forum så mycket jag hinner. Lyx att sitta i soffan och ha en massa fåglar utanför (steglitsarna är fem) och TV-sänd kongress innanför. Lite sol idag. Var på kyrkogården kl 8.00 och sedan på gymmet. Kanske skriver några intryck från kongressen senare idag.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt