7. feb, 2018

Sally är hemma igen, Karin Boye, Den nya dagen gryr

I den bästa av världar hade någon granne tagit hand om Sally, när hon var utestängd i kylan igår. Jag var borta hela dagen och kom hem sent, men levde i förvissningen om att båda katterna var inne. Så var det inte uppenbarligen. Sally smet ut när jag matade fåglarna på morgonen och blev kvar ute. Jag såg henne inte komma ut över huvud taget. Och jag lever i den bästa av grannvärldar! Jag satte upp en efterlysning vid dörren till miljörummet vid lunchtid. Två grannar sa att de sett Sally idag. Lugnande. Alltså ingen rovfågel som tagit henne, vilket jag börjat föreställa mig. Och så öppnade en granne sin dörr när jag gick över gården och ropade på Sally. Där var hon! Låg i en garderob hos grannen och sov. Jag bar in henne och nu får hon husarrest ett tag. Medan jag satt hela förmiddagen och stirrade ut på altanen där hon brukar gå ut och in, så fanns hon nära och har enligt en granne suttit vid dörren från gården och varit väldigt upprörd över att inte bli insläppt. Tack goda grannar för hjälpen! Det är fantastiskt fint att bo i en sådan här liten förening. Maken L sa om Sally, att hon började bli ”lite senil”. Kan vara så. Nu är vi i alla fall inne både katterna och jag.

Hemma efter att ha lyssnat på professor Johan Svedjedal, som berättade i nästan två timmar om Karin Boyes liv och författarskap. Bibliotekets vänner arrangerade denna kväll och det var återigen så gott som fullsatt i Galaxen på stadsbiblioteket. Han satte in Boye i samtidens politik och litterära liv. Jätteintressant. Jag kom på mig själv att vara väldigt glad för att jag en gång läste litteraturhistoria i Lund, att jag haft stor glädje av det hela livet om än inte yrkesmässigt direkt. De sitter bra i minnet faktiskt, namnen på författarna, på dikterna, på diktsamlingarna från tiden 20-30-talen. Skulle kanske fortsatt studera och forska!?

Händer mycket i politiken just nu, men jag tar det en annan dag. Nu ska jag koppla av med tidningarna Retro och Antik o Auktion. Tack och lov att Sally är hemma!

Carin Högstedt

180207

www.maqt.se

www.carhog14.se

@hgstedt