26. jan, 2018

IOP, LOU, ASF, FoU, arbete åt alla, ficktjuvarnas kongress? fåglar inpå knuten,

Fredag kväll. Eller ja, sen eftermiddag. Suttit med annonsmanus och fått ner mailen från 113 olästa till 32. På möten måndag, tisdag, onsdag kväll. Långt distriktsstyrelsemöte med V Kronoberg i onsdags, drygt tre timmar utan avbrott. Men ett bra möte med både diskussioner och beslut. God stämning – bästa grunden för ett bra valresultat i september.

Torsdagen skulle jag varit på festmiddag – FoU Kronoberg fyller 20 år. Jag var anmäld och hade sett fram mot att delta som ordförande i Region Kronobergs FoU-beredning. Men – och det är ju närmast tjänstefel – vid tanken på att träffa 64 personer i mitt trötta och den här dagen ledsna (det växlar) tillstånd, så anmälde jag förhinder. Orkade inte med tanken ens att träffa så många. Fick förståelse för det, tack!

Åt lunch i alla fall på torsdagen, med en vän och tjänsteperson i kommunen som jag haft en hel del att göra med genom åren. I något sammanhang kring social ekonomi och ett internationellt nätverk som Växjö kommun deltog i för ett antal år sedan, så var min vän och jag på konferens i Livorno, Italien och bodde i Florens på ditvägen. Min väns resväska var inte med på planet (direktresa), så vi startade med att köpa trosor till henne. Vi hade någorlunda samma storlek, så hon lånade av mina kläder i avvaktan på att väskan skulle anlända. Det gjorde den – en vecka efter hemkomsten till Sverige! Vi hade ständig kontakt med vännens sambo i Sverige, som gjorde allt för att följa resväskans väg och få den rätt men det hjälpte inte. I Florens skulle vi övernatta och vi rörde oss ute på kvällen i den vackra staden. Där blev jag av med plånboken och alla pengarna! Vi gick till polisstationen och där var fullt med folk som blivit av med plånböcker – tydligen hade ficktjuvarna julafton eller kanske kongress denna dag i denna stad! Vännens sambo fick nu rycka in igen och spärra kort etc åt mig. Fick en känsla av att han undrade vad vi sysslade med egentligen. Den här historien skrattar vi fortfarande åt. Det var inte kul då, men efteråt. Jag fick till och med innehållet i plånboken ersatt på kommunens försäkring utan krångel!

Idag har Växjö kommun haft så kallat strategisamråd, dit chefer, VDar och ordföranden plus vice ordföranden och några andra är bjudna. Det handlade om konkurrens på lika villkor, om LOU (lagen om offentlig upphandling), om IOP (idéburet offentligt partnerskap), om ASF (arbetsintegrerande sociala företag) med föreläsare från Konkurrensverket, Almega, Region Kronoberg, Nätverket SIP (samhällsförändring i praktiken) och utbildningsföretaget Alpha CE. Många förkortningar! Svårförståeliga begrepp kanske men mycket väsentlig information. Ska sociala företag (inga vinstintressen) som verkar för att få människor, som många gånger står långt från arbetsmarknaden, i jobb – ska de behandlas som vilket företag som helst? Ska de och kan de delta i upphandlingar och tävla med vinstdrivande storföretag, på lika villkor? Här ligger en konflikt beroende på vilket perspektiv en har.  Rättsprocesser pågår. Konkurrensverket anmäler när de anser att konkurrens sätts ur spel. Se t ex Bräcke diakoni, Alingsås, konkurrensverket diarienummer 377/2017. Daniel som talade om ASF menade att de har dubbel nytta: Tillväxt och välfärd, medarbetarnytta och samhällsnytta. Enklare uttryckt: De anställer de människor som andra arbetsgivare ratar. Det är själva grejen med ASF. Gabriella från privata AlphaCE, som arbetar med nyanlända och människor med funktionsvariationer, tog ur oss vissa fördomar kring vad privata företag sysslar med; här handlar det om att få privata företag att anställa de nyanlända, att anställa personer med funktionsnedsättningar och att se sina företag växa för att de får nya medarbetare som öppnar nya marknader. Ja, sånt händer! Gabriella och Sofie från SIP var gruvligt bra i sina reflektioner mot slutet av denna halvdag. Hoppas den leder till bättre dialog mellan kommunledning och de sociala företagen. Alla sorters företag behövs ju, om alla människor ska med.

Helg med kulturnatten och fågelräkning. Har köpt ny fågelmat för att få många besök att rapportera, men det har varit tunnsått med fåglar i eftermiddag. En talgoxe, en blåmes och en gråsiska!

Carin Högstedt

 180126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559