24. jan, 2018

Oxfam, Davos, träning med kaffepaus, LSS, sondmatning, dåligt humör, klassklyftor

Fruktansvärt missnöjd med mig själv – och alla andra också för den delen. Känns som sirap att gå från det ena mötet till det andra och inte lyfta, till politikens kärna. Övergående förstås men denna vecka inte min bästa så här långt. Mycket administration. Över 100 olästa mail i nuläget.

Skön paus på avslutningen i artrosskolan idag! Vi var fyra entusiaster som slet med olika träningsmoment en bra stund. Så hade Kerstin med sig kaffe och nybakade bullar. Underbart! Kaffepaus! Jag åt två bullar, stressen lade sig och hjärtat slog jämnt. Har också köpt ”klippkort” till gymmet för att fortsätta träningen i egen regi

Såg ”Kalla fakta” i TV4 häromkvällen. Blev tipsad och övervann min aversion mot reklamen i den kanalen. Handlade om LSS. Mycket bra ur olika perspektiv. Niklas Altermark, forskare i Lund, mycket intressant; han sa att han kunnat se en global tendens att prata så mycket som möjligt om fusk för att kunna göra nerskärningar. Precis det vi ser med LSS i Sverige nu kan studeras i andra länder och med andra stödsystem. Trodde inte något sådant utstuderat beteende var möjligt att ägna sig åt i Sverige, men jag är ju fortfarande naiv och inbillar mig att här i Sverige är det högre social moral och etik. Det var ju ett tag sedan det var på det viset. Men hur kan det vara att det fusk som förekommer i assistansbranschen vänds mot barn som måste få sondmatning för att överleva! Angrip fusket i alla branscher men angrip inte barnen som behöver assistans! Det är ju inte klokt det som händer. Programmet finns säkert på någon play eller app någonstans! Se det!

Handläggare på Migrationsverket, handläggare på Försäkringskassan har larmat om att de pressas att t ex inte bevilja sjukpenning. Avslag anses bra jobbat.

I SvD 23/1 finns stort reportage om organisationen Oxfams uppgifter inför Davos-mötet: ”Kvinnor nekas toalettbesök under arbetstid – tvingas ha blöjor”. Det handlar om kycklingindustrin i USA.  ”En global skatt på 1,5 procent på alla miljardärers förmögenhet skulle betala för vartenda barns skolgång i världen” enligt Oxfams rapport. Den kommer att bli ifrågasatt på Davosmötet, menar SvD. Och det må vara men den innehåller mycket intressant och tänkvärda jämförelser. Världen är galen helt enkelt.

Lördag 27/1 är det Kulturnatten i Växjö. Massor av intressanta program. Jag kommer minimum att vara på stadsbiblioteket och medverka i Bibliotekets vänners citattävling mellan 17 och 18 enligt schema. I övrigt har jag inte bestämt något än.

Nu till möte med distriktsstyrelsen för V Kronoberg.

Carin Högstedt

180124

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559