21. jan, 2018

Gärdsmyg och steglits, klimatförändringar, bostäder utanför stadsgränsen, djurfri forskning

Tror knappt jag ser rätt, men det är svårt att ta fel på den stjärten: Det är en gärdsmyg i buskarna här utanför altanen, Sveriges näst minsta fågel. Andra gången på drygt 30 år i denna lägenhet som den visar sig förmig. I övrigt gråsiskor, blåmesar, talgoxar, kajor, koltrastar, skator och idag – steglitsar, underbar uppsyn och färggrann. Nästa helg är det fågelräkning, Sveriges ornitologiska förening, SOF, tar in rapporter från fågelmatande invånare. Vilka gästar oss runt knuten? Har blivit lite av en folkrörelse.

Gärdsmyg mitt i vintern? -Ja, de kan stanna milda vintrar upp till Mellansverige, enligt Lars Jonssons ”Fåglar i Europa”.

Tagit ett grepp i olästa tidningshögen idag och bland andra tidningar Sveriges Natur nr 5, 2017. Där läser jag om lavskrikan, som är en norrländsk gammelskogsfågel, nyfiken på människor. ”Den gillar människor, trots att vi gör livet surt för den med skogsbruk och klimatförändring.” Reportage om hur svenska fjällen ändrar sig. Fjällbjörkskogen har klättrat 130 m upp på kalfjället, noteras av vandrare. Det är en konsekvens av klimatförändringarna.

I en annan medlemstidning, Djurens rätt nr 4, 2017, lär jag mig att organisationen Djurens rätt grundades av en prinsessa Eugénie för 135 år sedan. Syftet var att avskaffa djurförsöken. 135 år senare har det kommit så långt att EU.s försöksdjursdirektiv säger att målet är att helt gå över till djurfria metoder. Holland har som första medlemsland antagit ett mål att många djurförsök ska vara borta till 2025. Djurfria forskningsmetoder är både billigare och snabbare. 42 000 medlemmar har Djurens rätt i dagsläget. Namnet har funnits sedan 1909. En miljon namnunderskrifter för att stoppa plågsamma djurtransporter har överlämnats till EU-parlamentet, 140 000 namn var från Sverige i kampanjen #StopTheTrucks. En ny och radikal djurskyddslag har antagits i Kroatien. Förbud mot djur på cirkus, kommuner ska göra program för kastrering av hemlösa katter och hundar, obligatorisk märkning och registrering av katter med mera.  

Vi hann knappt hem från Ingelstad i torsdags (se blogg 19/1) förrän sex nya lägenheter är på gång där, enligt Vidingehems vice ordförande i gårdagens Smålandsposten. Också uppgifter från tjänsteperson att villatomter på orten kommer att släppas till försäljning, inte i morgon, men arbetet med färdigställande ska börja. Om dessa uppgifter håller, så är det ett steg framåt för utvecklingen i Ingelstad.

Carin Högstedt

180121

www.cargog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559