19. jan, 2018

190 elever i internatet, fadderfamiljer, Goda krafter, Kvarngården, Solviken, Ingelstad

Lite ljusare idag, lite av vår i luften, när jag gick på Skogslyckans kyrkogård. Småfågelkvitter, duvkuttrande och koltrastar, som plöjde i snön. Men nu sjunker temperaturen.

Har gjort många nödvändiga ärenden idag och hann också med en timme på PRO-möte (S medarrangör) med ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S). Hon pratade bra i sin inledning. Fick många frågor om pensionerna. Jag missade tyvärr en halvtimme av frågestunden.  

Trevligt besök i Ingelstad igår! Fem V-partister träffade först två personal från särskilda boendet Kvarngården. Det gjorde vi på Solvikens Pensionat, eftersom kräksjuka förekom på själva boendet. Vi åt och pratade om Kvarngården, om äldreomsorgen i allmänhet, om besparingar och resursfördelningssystemet, som gör att den rehabiliterande vården blir eftersatt. Det vill säga vårdtagarnas delaktighet i påklädning, matlagning  och sådant som de skulle kunna delta i själva premieras inte, fast det är sagt att det ska göras. Kvarngården har låg sjukfrånvaro. Kan bero på att enhetschefen och samordnaren  vill att personalen är delaktig i verksamheten. Jag tror det är mycket viktigt för trivsel och arbetsmiljö. Mer grundbemanning, inte mindre, är ett önskemål. Som alltid suverän mat på Solviken! Rotmos och till efterrätt ostkaka – kan inte bli bättre för min del!

Vi hade lite tid till nästa besök, så vi vilade inte på några lagrar utan delade (V)äxjös Kommunnytt i ett villaområde, som inte hunnits med tidigare. Så till Naturbruksgymnasiet. T f rektor Mikael tog emot. Han berättade historien. 1945 öppnades lantmannaskola, 1972 blev det gymnasieskola. Hushållningssällskapet är ägare. Själva gården, ett säteri sedan gammalt, är utarrenderad. Byggnaderna, som är många, har olika årgångar, från 1700-tal till nybyggt. Här finns 225 elever och 190 av dem är internatboende. De kommer från hela landet. Tänk 190 gymnasieungdomar att hålla reda på dygnet runt!  Tre fritidsledare är anställda. Drygt 80 % av eleverna är tjejer. Det är inriktningen ridsport och smådjur som drar tjejerna. Utmärkt information. (V) har varit där tidigare, men det var tio år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Personalen är ca 50 och det här är största arbetsplatsen i den här delen av kommunen. Imponerade åkte vi till samlingslokalen Näckrosen.

Där satte vi oss i pizzerian, fikade och samtalade med tre representanter för Ingelstads bygderåd. Vi talade om bostäder – varför tar det så lång tid att få fram några villatomter till försäljning. Tomterna finns ju!? Vi talade om utfarterna på väg 27 från villaområdet Sjöbol och trafikfarorna där. Vi talade om lokaler förskola och förskola, om säkra cykelvägar, om seniorbostäder och trygghetsbostäder, om fritidsverksamhet för ungdomar och en del positiva nyheter också, t ex en busslinje 242. Nu har vi en hemläxa att göra: Kolla upp, driva på, återkoppla!

Så hemåt och två av oss till nytt möte med alldeles nybildade föreningen ”Goda krafter” som är ett paraply bestående av många olika föreningar. Syftet är att verka för att de ensamkommande ungdomarna ska ha en dräglig tillvaro. Vad kan vi vanliga medborgare göra?

1.      Öppna vårt hem för någon.

2.      Bli god man.

3.      Hjälpa till i juridiska processer och liknande.

4.      Besöka dem i deras boende. Alla kommer inte att få fadderhem utan bo på annat sätt. Tipsa om bostäder.

5.      Följa med till tandläkare, läkare etc. Hjälp i vardagen.

6.      Ekonomiskt stöd till Goda krafter.

Personer som har någon/några ensamkommande i sina hem vittnade om hur positivt det är. Och de ungdomar som var med igår på mötet bekräftade; de har lärt sig svenska, de är hur trevliga som helst, hjälpsamma och de är värda ett bra bemötande och en framtid i säkerhet. Vilket ju för övrigt alla människor är.

I morgon lördag har Kulturskolan dansuppvisning och dotterdotter är på scenen. Ska bli väldigt roligt att uppleva!

Carin Högstedt

180119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

0706214959