13. jan, 2018

Mycket i Smp idag, allas hoppfullhet?, Destination Åsnen, trähus och laddstolpar

Lördag morgon. Vitt ute. Ett tunt lager snö och minusgrad. Tre rejäla muggar kaffe och en ny (arbets)dag. Ska fortsätta med verksamhetsberättelse för V Kronoberg med mera. Den gångna veckan innehöll ca 12 timmars partimöten. Och där emellan skrivarbete. Nödvändigt ibland.  Men vill komma loss nu och göra utåtriktade saker. Kommande vecka blir det en studiedag i Ingelstad med bl a besök på Naturbruksgymnasiet och – om inte kräksjuka lägger hinder i vägen – Kvarngårdens särskilda boende för äldre.

I morgon söndag kl 15.00, samling Stortorget i Växjö, fackeltåg för #metoo-rörelsen. Ska bli stort, hoppas jag! Förändringens tid är nu, inte sedan.

Till kaffet läste jag – som alltid – Smålandsposten, oftast pappersvarianten. Som lokal politiker är det en plikt att se vad där står och ibland nödvändigt att reagera, kanske med en insändare. Idag läser jag ett inlägg i en uppkommen diskussion om att ”Växjö är en kommun för hoppfulla”. Det är Andreas Wilson, ”politisk samordnare för Blågröna Växjö”, som försöker försöker förklara vad deras slogan om hoppfullheten innebär. Den är allmänt välmenande och avslutas med att ”Det är så vi bygger en starkare och mer hållbar kommun, när ALLA får möjligheten att växa och utvecklas utifrån sina förutsättningar. I en kommun för de hoppfulla ska alla tillåtas att lyckas, flera gånger och genom hela livet.” Ja, bortsett från att det  borde stå att en får misslyckas också, så är ju det skrivna svårt att säga emot. MEN så läser jag debattartikeln i samma tidning ”Det är hög tid att sluta prata och börja agera”. Terese Hansen, ”lärare och engagerad för ensamkommande” som har en svidande vidräkning med hur hanteringen av unga ensamkommande ser ut i Sverige. Läs! Smp 13/1. Hon beskriver situationen för de som engagerat sig i dessa ungdomar och framför allt för ungdomarna själva: ”Vad är det för ordning och reda med en flyktingpolitik som till slut får besvikna, psykiskt nedbrutna unga människor att lämna landet och söka sig vidare ut i Europa till en osäker framtid och ett liv på gatan?  Eller ännu värre, att ta sina liv?”

Dessa ungdomar kom 2015 – fulla av hopp – om räddning och en god framtid!  De kom till Sverige, de kom till Växjö. De har blivit bröder, systrar, barn och vänner i relationer till  kommunens engagerade invånare. De har gått i skola, de behövs inom många branscher som har brist på arbetskraft. Hoppfullheten kunde ha mycket goda förutsättningar för dessa ungdomar och för deras nya vänner! Men för det krävs politiska beslut och direktiv. Amnesti! Terese Hansen skriver att situationen 2015 var unik och att det är logiskt med en unik lösning. Ja, kan inte sägas mycket bättre. En unik lösning nu – eller helst igår.

Ett reportage i tidningen om att trähusen i Växjö byggs av importerat trä från Österrike. Intressant. I Sverige finns en enda tillverkare av korslimmat trä – i Skellefteå. Om ett år räknar Södra med att börja producera det trä som behövs och ersätter betongen, det som kallas korslimmat. Lite märkligt att vi som lever mitt i vedboa, som det brukar sägas, inte har en sådan produktion. När jag en gång för flera år sedan hörde att det regionala Möbelriket importerar trä från Sibiren för möbeltillverkning, blev jag också förbluffad. Träet härifrån hade inte tillräckligt bra kvalité. Vet inte hur det är med det i dagsläget.  Tranporterna av träet måste ju räknas in i livscykelanalysen för hus/möbler. Eller?

Ser också i tidningen att VEAB ska utrusta Växjö kommun med 31 laddstationer. Äntligen! Det är i dagsläget undermåligt enligt medborgare. Vi hade ett mycket kritiskt medborgarförslag uppe i kommunfullmäktige häromsistens. Och nu är det på gång med hjälp av statsbidrag.  Till kommunens egna fordon, står det. Men de kan väl användas av andra också???

Fortsätter med tidningen. Chefen för den utflyttade myndigheten MUCF presenteras. Hon heter Maria Engelbrektson. Hon har arbetserfarenhet från både regionen och universitetet. 70-80 anställda och många kommer att behöva nyrekryteras. Bra för Region Kronoberg, bra för Växjö kommun med denna nya arbetsplats! Mer sådant! Flytt ut! Decentralisera!

Slutligen en artikel om svårigheterna för Tingsryds kommun att sälja Korrö. Marie-Louise Hilmersson (C) är motståndare till försäljningen. Håller helt med henne. I arbetet för nationalparken Destination Åsnen är varje kulturell mötesplats värdefull. Å ena sidan arbetas med statliga projektmedel för att utveckla näringslivet kring Åsnenområdet, å andra sidan avvecklas Korrö! Befängt.

Nu till andra sysslor. Och det snöar.

Carin Högstedt

180113

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559 (privat)

0706214959