7. jan, 2018

Trädkrypare på kyrkogården, småbarn ska ut, textilinsamling o huskurage, Solsidan lyste

Klockan är sju söndag morgon. Skönt att vara uppe tidigt, äta grundlig frukost och läsa tidningarna! Somnade tidigt igår efter att ha ägnat större delen av dagen åt att författa en verksamhetsberättelse för vår (Vänsterpartiet i Växjö kommun) kommunala grupp. Tämligen noggranna anteckningar om vad som hänt och gjorts dag för dag underlättar. Nöjd med resultaten. Vi uppfyller flertalet mål med råge. Årsskiften innebär alltid en massa skrivarbete. Bokslut av olika sorter. Punkt. Gå vidare.  Upptäcker att min känsla av vanmakt i den kommunala politiken är något överdriven. Vi har fått igenom en hel del, trots matematiskt underläge. Även det ska jag gå igenom och göra statistik på. Men här är några exempel:

·         Textilinsamling för återvinning. Ska finnas denna möjlighet på Norremarks ÅVC.

·         Enklare (och billigare) att få bygglov för solceller på ordinära villatak.

·         ”Huskurage” i de kommunala bostadsbolagen. En metod för att förhindra våld i nära relationer.

·         Lånecyklar för anställda i kommunen, en förmån modell hemPC en gång i tiden. Hyra med rätt att köpa loss så småningom.

·         ”Tillgänglighetsmärkning”, inventering av de kommunala bostädernas tillgänglighet för personer med funktionsvariationer. Inventeringen pågår. Utemiljön i Växjöbostäder är klar. Inomhus påbörjat och utemiljön i Vidingehem likaså. Hoppas även de privata kommer att nappa!

·         Tillsammans med Eva Johansson (C), vi är båda kommunstyrelsens ansvariga för landsbygdsutvecklingen, gjordes en skrivelse om inventering av campingplatserna i kommunen. Standard? Läge? Tillgänglighet? Utveckling? Nu har en rapport kommit upp i Kultur- o Fritidsnämnden. Den innehåller både inventering, dess resultat och förslag till åtgärder. Ett särskilt beslut att öka antalet badplatser som kan användas för personer med funktionsnedsättningar. Under 2018. Hela beslutet kan läsas i protokoll från KoF §120, DNR 2017-00015.

Lägg till att en strategi för besöksnäringen ska tas fram ((M)-motion) och att på tisdag lär kommunstyrelsens arbetsutskott ta beslut om att återkommunalisera turistbyråns verksamhet. Den har legat i ett bolag ett antal år. Jag är för kommunaliseringen. Hörde i Stockholm på nätverkets träff för den offentliga besöksnäringen att när turistchefer i Sverige  träffas, så deltar inte Växjö. Om det stämmer så är det inte offensivt. Kan bara bli bättre.

Växjö DFF, allsvenskt fotbollslag, har haft planer på ett utvecklingscentra för damfotboll, regionalt, nationellt och med sikte på internationellt. Utmärkt idé, tycker jag. Men det stupar förstås på pengar. I alla fall för tillfället. Varken Region Kronoberg eller Växjö kommun vill satsa och då gör ingen annan det heller. Är det så smart? Eller jämställt? Växjö DFF får däremot bidrag från kommunen för att ha resurser i sin allsvenska position. Beslut på tisdag om det också.

”Ordning och reda – pengar på fredag”. Det är ett gammalt uttryck som jag ofta använt. Uttrycker väl en form av önskan om att vardagslivet löper på utan stora överraskningar som hål i plånboken när hyran ska betalas. ”Ordning och reda” används numera om allt, skriver Per Svensson, politisk redaktör på DN idag 7/1. Uttrycket har fått en glidning åt hårdare tag. Ordning och reda i migrationspolitiken betyder inte att ”alla ska med” utan snarare ”alla ska ut” (min tolkning). Så kan ”ordning och reda” leda till att tre bosniska barn, mellan tre och fem år, i Sverige sedan tre år tillbaka och med svenska fosterföräldrar, ska utvisas till Bosnien. De kan inte språket. De har ingen vuxen anhörig vad jag förstår och hamnar troligen på något barnhem i Bosnien. Ja, de har romsk bakgrund. Barnkonventionen ska upphöjas till lag i Sverige. Är det sagt och lovat. Men trögt. Kanske ordning- och reda-doktrinen hindrar lagstiftning med barnperspektiv? -Nä, usch så svartsynt denna morgon. Men likväl: Tre småbarn skickas till barnhem i främmande land. Och i Sverige finns de som inget hellre vill än adoptera barn! De barnen finns oftast på barnhem i vissa länder. Ridå.

Självfallet ska det vara ordning och reda, men vi får se upp med vad som avses. Växjö kommuns ekonomi ska präglas av ordning och reda. Den ska vara transparent och det ska gå att ha koll på miljonerna. Men det finns inte bara ett sätt att räkna som är rätt. Det finns alltid alternativ. Att minska på personalen inom äldreomsorgen är inte naturnödvändigt. Det kan vara kontraproduktivt, även ekonomiskt. Utslitna, utmattade  människor finns det för många av inom vårdsektorn. Det kostar. Pengar.

Ser att Christoffer Barnekow är död. Har följt honom sådär i kanten genom åren. Vi läste litteraturhistoria samtidigt i Lund. Alltid gillat hans TV-program. Intellektuellt och smart, lärorikt. Tack för det!

Nu finns maken L.s viloplats på Skogslyckans kyrkogård, kvarter 6, nr 25. Stenen saknas ännu, men kommer om några veckor. När jag var där med en gravlykta såg jag en trädkrypare i en tall alldeles nära graven. Trädkrypare är alltså en liten fågel, som är rolig att iaktta. Jag låter den vara maken L. Det är inget konstigt. Vet att många människor ser sina döda anhöriga i fåglar. Det underlättar.

Mitt på dagen igår gick jag på bio. Mådde pest och roade mig med att se Solsidan, relationskomedi, tror jag den kallas. Bra! Rolig, bitska repliker, svart underton, lite galen.

Carin Högstedt

180107

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559 (privat)

0706214959