4. jan, 2018

Djurparker, Zoo, sol och värme, saknad wifi, sandstorm och kylig pool

Hemma igen efter en mycket vilsam vecka på Gran Canaria. Några dagar till i solen och värmen hade suttit bra! En vecka lite för kort för den långa resan. Vackert väder förutom en gråmulen och rätt kylslagen dag. Sista dagen väldigt varm även kvällstid. Vad gjorde dottern och jag? -Så lite som möjligt, skulle jag vilja säga. Jag inte ens bloggade – beroende på att wifi saknades i lägenheten. Vi läste, löste korsord, vandrade i sandstorm, badade i ouppvärmd pool (15-16 grader), solade... Sov, vilade. Tankarna på livet med maken L, och inte minst alla veckorna på denna kustremsa av Gran Canaria, fick fritt spelrum. En vecka varje vinter spenderade vi på någon av Kanarieöarna. San Augustin känns lite som hembygd.

Dottern googlade på svensk charterhistoria. 1956 gick första resan från Stockholm till Mallorca. Det krävdes fyra mellanlandningar! Därefter öppnades  Teneriffa och sedan Gran Canaria, där just San Augustin blev svenskarnas resmål och är så fortfarande i hög utsträckning. Enligt uppgift från en av mina bröder, så var vår pappas kusin Hagar Jaensson, Berga gård i Högsby socken, en av de allra första charterturisterna. Hagar var en av 11 eller 12, minns inte just nu,  i en syskonskara.

Maken L och jag brukade mest vandra utmed stränderna och över kullarna. Deltog nästan aldrig i arrangerade utflykter till turistmål. Nu lade dottern och jag en dag på Palmitos Park, en djurpark med mycket fåglar och shower med delfiner, papegojor och rovfåglar. Jag är kluven till djurparker. Glömmer aldrig Zoo i Köpenhamn sådär ca 1968. Då gick lejon och tigrar fram och tillbaka i burar på några meter. Fruktansvärt. Palmitos Park har väldigt vacker natur. Det är rent och snyggt. Djuren ser ut att ha det bra och på sina villkor så långt möjligt. Många fåglar och akvariet fullt av otänkbara fiskar och andra sjödjur. Å ena sidan är det naturligtvis fel att ha vilda djur som objekt för människors nöjen. Å andra sidan så får vi se och uppleva en djurvärld som kan få oss att bli varsammare med just djuren och naturen.  

Vi såg en jättesköldpadda som såg död ut. Skalet var lagat. Den var mycket gammal helt uppenbart. En annan sköldpadda kröp sakteliga fram till den ”döda” och rörde vid den med ena framfoten. Då löste dramat sig. Den gamla började röra på sig. Pust!

Lärdom av veckan: Aldrig boka lägenhet eller rum som saknar säker wifi! Mycket löser sig på restauranger och caféer, men det är inte särskilt bekvämt att dra runt med en dator och sitta i ett par timmar med en kopp kaffe vid kafébord för att skriva och få iväg något dokument.

Nu är snart alla helgerna över och valåret, med allt av arbete det innebär, startar så smått nästa vecka. Men innan dess, i morgon trettondagsafton, ett ytterligare smärtsamt steg i begravningen av maken L; urnnedsättning på kyrkogården. Vi är 11 närstående som deltar i detta.  

 Carin Högstedt

20180104

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se