22. dec, 2017

Konsten att mäta koldioxid, Trafikplats Fagrabäck bra för ökande bilism, datorservice!

Tog igår lite desperat min hemdator med mig till en datorservicefirma som ligger på Norremark, på vägen in till Växjö centrum. Nu skulle jag få hjälp. Båda de arbetande där var ute. Ringde. -Ja, han svarade,  David. -Ja, vi stämde träff hemma på eftermiddagen. Kanske behöver jag en ny rauter? -Ja, han kom, på rätt tid. Efter en timme har jag ny rauter, nytt nätverk, alla övriga maskiner inställda, internet... Skrivaren gick han bet på och jag har nu bestämt mig; det blir en ny sådan i januari. Den som står här är minst 15 år gammal. Har gått klanderfritt, men datorn vägrar koppla in den. Den får gå i pension och lämnas tillbaka till Landstinget, det vill säga numera Region Kronoberg, där maken L fick den en gång i tiden. Den ingick i något uppdrag. Om det nu håller och går efter servicemannens insatser, så ska jag göra reklam för den firman i all evighet. Till saken hör att jag suttit och väntat tre gånger under hösten på en annan man med egen firma – som inte kom, trots att vi stämt möte. Det lär ligga personliga svårigheter bakom. Det var en mycket trevlig man, den gången i somras, när han var här. Men ur kundperspektiv inte hållbart.

Äntligen! I tidningen Dagens samhälle finns varje vecka ”Poll of polls”, ett vägt genomsnitt av alla opinionsmätningar senaste månaden. Det blir pil uppåt, neråt eller platt utfall, beoende på trenden i sammanvägningen. Vänsterpartiet har legat platt vecka efter vecka. Nu, 21/12, äntligen pil uppåt! Må det fortsätta! I DN Ipsos idag, 22/12, tyvärr inte något lyft. Den mätningen omfattar dock bara 1700 intervjuer. ”M-revansch medan tre andra partier är nära spärrstupet” är rubriken. Röd-gröna 40%, alliansen 40%.

Klockan är sju på morgonen. Ätit långfrukost i sängen med skinksmörgåsar och slottssenap samt flera papperstidningar. Beckmörkt ute. -Ja, skinkan ugnsbakades igår kväll. Den är mitt traditionella bidrag till julbordet i Gasslanda på söndag. Plus ”mormors pannbiffar” som ska stekas idag. Det är nog hela julstöket vad gäller mat för min del. Men alla mattor ska ut och dammsugaren fram. Idag.

Jag har många gånger skrivit om sättet att mäta koldioxidutsläppen i Sverige och i kommunen. Mätningarna leder fel. Miljöaktivisten Börje Svensson i Växjö kommun var först med att ta upp det i ett medborgarförslag för kanske 12 år sedan. Då förstod jag inte hur rätt han hade. Sedan har det blivit alltmer uppenbart: Sverige bidrar till ökade utsläpp om konsumtionen utomlands inkluderas. Naturskyddsföreningen, forskare och andra har påtalat detta gång på gång. I kommunen har undertecknad tagit upp det och medvetenheten finns hos tjänstepersonerna, men Växjö kommun har svårt att mäta sina egna utsläpp utomlands. Nu har insikten om ofullständiga mätresultat nått ända fram till regeringen. DN har nyheten idag. Naturvårdsverket får i uppdrag att kartlägga hur våra klimatavtryck egentligen ser ut. Fokus på flyg och livsmedel som importeras. I artikeln läses att Göteborgs kommun har mål för konsumtionen. Det ska googlas på! Kommuner går alltså före nationella politiken. Kan Göteborg så kan väl Växjö också. Slut på illusioner om växande BNP och minskande utsläpp när hela vår konsumtion räknas med!?

I Smålandsposten finns ett stort välskrivet reportage om Trafikplats Fagrabäck, där både tjänstepersoner och en del förtroendevalda får uttala sig om varför den storskaliga lösningen är av nöden  - eller inte (Örjan Mossberg, V). ”Varje lösning som förenklar för bilarna ökar bilismen”, säger han och har vi sagt hela tiden vid varje tillfälle det varit uppe till diskussion. Ingen säger emot! Det går inte att bygga bort bilköer genom ännu bättre och snabbare vägar. Det innehåller en motsägelse och är dessutom rakt mot alla miljömål på alla nivåer. Att cykel- och kollektivtrafik skulle underlättas genom tre rondeller och förbifarter påstås av vissa  i artikeln. Men läser en den second opinion som Ramböll gjorde, så är det inte så utan faktiskt delvis tvärtom. Region Kronobergs remissvar från Länstrafiken ifrågasätter starkt bussarnas framkomlighet. Jag är glad att i varje fall mitt parti tagit konsekvent ställning för klimat och miljö i denna fråga.

Trevligt på Storgatan igår! Vi delade senaste (V)äxjös Kommunnytt, som nu var än mer efterfrågat efter Moderaternas osannolika påhopp om ”Ljugarbänken” och annat från Vänsterpartiet häromdagen. Är Växjö på väg bort från att vara ”Fria ordets kommun? -Nä, det tror jag väl ändå inte. Nu siktar vi på lite julfrid. Nödrop på stan igår och på facebook om ensamkommande ungdomar, som inte har någonstans att bo. Vadstena kommun löste det enligt rapport, på Gotland har Röda Korset hittat ett sätt, vet inte vilket ännu.

Det börjar ljusna nu klockan åtta. Blir en fin dag, tror jag. Milt. Dan före dan före dopparedan.

Carin Högstedt

171222

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

0724525559 (privat)