16. dec, 2017

Avslag på assistans, LSS, Faludis Backlash o Mörkrummet, Karin Boye, vänbok till Johan

Lördag eftermiddag. Sista SIFO för detta år och partierna är ungefär lika stora som i januari i år enligt SvD. S+V+MP har inte majoritet om det vore val idag och det har inte heller allianspartierna M+C+L+KD. Det senare åker ur riksdagen. MP ligger på 4,1 och L på 5,0. V som vanligt på drygt 7. Vi borde ha mer! Det är visserligen bara en opinionsmätning men underlaget är drygt 10 000 intervjuer och det är mycket.

I samma tidning slås fast att Försäkringskassan beviljar färre personer assistansersättning och att de flesta med funktionsnedsättningar får avslag när de ansöker om assistans. I en annan artikel i SvD varnas för sämre kvalité i assistansen, då det finns oseriösa privata bolag inom området. Mer än hälften av av de ca 15 000 personerna som har assistans beviljad får det genom privata företag. ISF, Inspektionen för socialförsäkringar, har granskat och varnar alltså för sämre kvalitet. Granska och åtgärda, säger jag, men låt inte oseriösa företag leda till att de som behöver assistans i sin vardag inte får den rätten och möjligheten till ett bra liv.

I övrigt väldigt mycket om böcker i båda rikstidningarna och i DN korar många kritiker sina årets bästa böcker. Blir sugen på Susan Falludis ”Mörkrummet”. Faludis ”Backlash” från 1991 var en rejäl ögonöppnare för mig, en av de böcker som betytt väldigt mycket för kvinnor i världen. Noterar nu att baksidestexten är skriven av Maria-Pia Boethius och att hon också var djupt imponerad av Faludis bok som tog fyra år att skriva. Johan Svedjedals ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv” får lovord av Maria Schottenius. Tror inte jag kommer att läsa den men ska mer än gärna lyssna på författaren, när han kommer till Växjö och Bibliotekets vänner 7 februari, då han ska berätta om Karin Boye och sin bok.

Varit på stan och handlat julklappar och annat. Såg att både M och L var på Storgatan med pepparkakor och kanske glögg också. På torsdag är det V som är där med rykande färskt (V)äxjös Kommunnytt och kanske något att bjuda på också. Det blir en bra avslutning på det här årets politiska arbete. På tisdag är det kommunfullmäktige. Tror jag får svar på interpellationer om bostäder på landsbygden och om hur trenden ser ut när det gäller anställda i kommunen – växer administrationen på t ex vårdpersonalens bekostnad? V-motioner om utbildning i våld i nära relationer för personal inom äldreomsorgen och om feministiskt självförsvar som tillval i grundskolan ska behandlas. Bra svar på den första, avslag (!) på den andra föreslås.

Suttit och slagit in paket – i ovanligt god tid före julafton. Kan vara för att skjuta upp städningen lite till. Nåja. Allt ordnar sig. Det hände sig att i år fyllde Johan Lönnroth, känd vänsterpartist, vice ordförande i partiet, riksdagsledamot, författare m m, 80 år. Vänner tog initiativ till en vänbok, ”Johan Lönnroth och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse”. Många har bidragit till boken, släkt, vänner, partiledning, nationalekonomer, riksdagsledamöter. Maken L är en av dem som bidragit med en text. Han höll på med detta i somras och hann skriva klart, beställa jag tror 16 böcker och betala dem, innan han gick bort för tre månader sedan. Jag hittade en handskriven lista på vilka som skulle få dessa böcker i julklapp! Nu har jag slagit in dem och börjat dela ut till dem han ville skulle ha. Jag är glad att kunna verkställa denna hans vilja. Maken L.s text handlar om aktiefonden Sisyfos (s 198), där Lönnroth var aktiv. Sisyfos ägnade sig åt att köpa några aktier i olika företag, delta i bolagsstämmor och driva miljö- och jämställdhetsfrågor bl a.

Slut för idag. Han en bra tredje advent!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559